IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска 100 млн. евро за преодоляване на "енергийната изолация" в ЕС

До края на годината финансирането за развитието на европейската енергийна инфраструктура ще достигне 650 млн. евро

21:38 | 05.03.15 г. 1
ЕК отпуска 100 млн. евро за преодоляване на "енергийната изолация" в ЕС

Европейската комисия (ЕК) отпуска 100 млн. евро за проекти, насочени към преодоляването на "енергийната изолация" в Европейския съюз (ЕС), съобщи институцията.

До края на годината финансирането за развитието на европейската енергийна инфраструктура ще достигне 650 млн. евро, предава БТА.

Комисията очаква предложенията до края на април, а през юли ще съобщи кои от тях е избрала да подкрепи. За да получат финансиране, предложенията трябва да присъстват в списъка на "проектите от общ интерес".

Този списък съдържа 248 проекта, десетина от които засягат България и обхващат нейната територия. Сред тях са изграждането до 2020 г. на високоволтови линии за пренос на ток и тръбопроводи.

Отбелязва се, че проектите целят постигането на по-голяма енергийна сигурност. До 2020 г. бюджетът на ЕС в тази област е 5,85 милиарда евро. ЕС ще финансира до 50 процента от проучванията и строителните работи, а в отделни, особено важни случаи - до 75 на сто от разходите.

Комисията пояснява, че свързването на енергийните системи в ЕС ще доведе до по-голямата им надеждност, ще намали опасността от прекъсвания на захранването, ще бъдат спестени средства с ограничаването на необходимостта от изграждането на нови електроцентрали.

Потребителите ще имат по-голям избор и така ще се появи натиск за намаляване на сметките на домакинствата, посочват от ЕК.

Според неотдавнашно проучване потребителите в ЕС биха могли да спестяват всяка година между 12 и 40 млрд. евро, ако енергийните пазари са напълно свързани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Не разбрах, отпуска "реални" пари или открива кредитна линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още