IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира създаването на специално бюро за помощ при оценка на големи проекти

Целта е да не се допуска объркване при обществените поръчки за реализацията на важна инфраструктура

17:20 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специално звено – бюро за справки и помощ, ще помага на държавите от Европейския съюз (ЕС) да оценяват големите проекти на стойност над 250 млн. евро предварително, преди да публикуват обществена поръчка.

Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), която днес публикува инициатива за промени в сферата на търговете.

Изпълнението на сложните проекти може се обърка още в началото, ако ръководителите на проектите не разбират напълно сложните правила, които важат по отношение на обществените поръчки в големи размери, посочва Комисията в съобщението.

За проектите от голямо значение за съответната държава членка, или с обща прогнозна стойност над 500 милиона евро, съответните органи могат да поискат от Комисията да провери целия план за възлагането за съвместимост със законодателството на ЕС за обществените поръчки, подчертава се в съобщението. Това ще доведе до значително понижение на несигурността и риска от забавяне, смятат от ЕК.

ЕК ще насърчава държавите от ЕС да разработят стратегически подход към политиката в областта на обществените поръчки, като съсредоточат усилията си върху шест приоритетни задачи: по-масово внедряване на критериите за новаторство, екологосъобразност и социална значимост при възлагането на обществени поръчки; професионализация на публичните купувачи; подобряване на достъпа на МСП до пазарите на обществени поръчки в ЕС, както и на достъпа на дружествата от ЕС до пазарите в трети държави; повишаване на прозрачността, почтеността и качеството на данните за поръчките; цифровизация на процедурите за възлагане; засилване на сътрудничеството между публичните купувачи в целия ЕС.

Комисията започва и консултация, за да проучи как точно да се поощри новаторството чрез възлагането на поръчки за стоки и услуги. Срокът за изпращане на мнения е 31 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още