IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК проверява сектора на биогоривата

Комисията е проверила няколко компании от сектора по подозрения за нарушения за правилата за конкуренция

17:23 | 21.04.15 г.
ЕК проверява сектора на биогоривата

Европейската комисия (ЕК) съобщи за извършени инспекции в компании, извършващи дейност в сектора на производството и търговията с биогорива. Това е предварителна стъпка за започване на процедура за нарушение на правилата за конкуренцията в рамките на ЕС и установяване на картели.

На този етап Брюксел не съобщава имената на компаниите, в чиито офиси са правени обиски, нито държавите, на чиято територия оперират те. Фактът, че те са проверени не означава задължително, че са нарушили правилата, уточняват от ЕК.

От Комисията допълват, че проверката им обхваща производството и търговията с биоетанол, използван за добавка при производството на бензини и дизел. Производството на биогоривата е част от плановете на Комисията за намаляване на емисиите парникови газове. Целта е до 2020 година 10% от горивата, потребявани в рамките на общността, да са био.

Чрез обиските Брюксел цели да установи дали има незаконни споразумения между производители и търговци на биоетанол, чрез които да бъдат фиксирани цените или поделен пазарът.

Според правилата на ЕК няма краен срок за приключване на проверката. Нейната продължителност зависи от множество фактори, сред които комплексността на всяко дело, както и от правото на защита, която се дава на засегнатите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още