IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разширява разследването си срещу германските производители на автомобили

Днес следователи на Комисията са претърсили офисите на Daimler и Volkswagen

17:27 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите органи на Европейския съюз (ЕС) разширяват разследването си срещу предполагаемо тайно споразумение между топ производителите на автомобили в Германия. Daimler и Volkswagen са нови цели на проверка на Европейската комисия (ЕК), съобщава Ройтерс.

Регулаторът на ЕС, отговарящ за конкуренцията, заяви през юли, че разследва предполагаем картел сред топ производителите на автомобили в Германия по подозрения, че са съгласували цените си за дизеловите и други технологии в продължение на десетилетия.

Базираният в Щутгарт производител на автомобили и камиони Daimler обляви през миналата седмица, че сам е подал сигнал за нарушения, за да избегне глоби.

Днес компанията съобщи, че представители на ЕК са започнали претърсване на офисите ѝ.

Volkswagen също каза в понеделник, че разследващите проучват документи в централата на компанията във Волфсбург и в офисите на премиум марката ѝ Audi в южния германски град Инголщат.

Проучванията са свързани с опасенията на Комисията, че няколко германски производители на автомобили може би са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картели и ограничителни бизнес практики“, казва ЕК в свое изявление.

В петък BMW обяви, че следователи от Брюксел са претърсили централата ѝ като част от разследване, добавяйки, че компанията оказва пълно съдействие на властите.

Брюксел понастоящем провежда предварителни разследвания на обвинения в картел срещу германската автомобилна индустрия. Обвиненията са, че BMW и Daimler, както и VW и неговите дъщерни дружества Audi и Porsche, са обменяли информация за автомобилите, разходите и доставчиците си от години.

Такива споразумения между концерните от бранша са доста често срещани - например за да отговарят на стандартите за товаримост в електрически автомобили. Въпросът обаче е дали в този случай е премината дадена граница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още