IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Споразумението от Разпети петък трябва да бъде защитавано и след Brexit

На прескоференция за новите насоки на ЕС по въпроса с ирландската граница Мишел Барние изрази тревога за позицията на Лондон

14:22 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението от Разпети петък (известно още и като Белфасткото споразумение, на ирландски: Comhaontú Bhéal Feirste. б. ред.), следва да продължи да бъде защитавано и укрепвано в неговата цялост и след като Великобритания излезе от Европейския съюз. Това обяви днес Европейската комисия в документ, с който излага своите принципи за политическия диалог относно Ирландия и Северна Ирландия при преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

Освен споразумението ЕК иска да се запази общата зона за пътуване, която улеснява взаимодействието между гражданите на Ирландия и Обединеното кралство.

Според Комисията има редица възлови въпроси. Най-важните от тях обаче е да се гарантира, че ще продължат да функционират общите политически институции на Великобритания и Ирландия, създадени със Споразумението от Разпети петък, и сътрудничеството, в частност това между Ирландия и Северна Ирландия, да е защитено във всички съответни сектори.

Освен това трябва изцяло да се взема предвид правото по рождение на гражданите на Северна Ирландия да се себеопределят като британци или ирландци, или и двете, заявява още Комисията. Според документа предвид уникалното положение на Ирландия в преговорите за Brexit е необходимо единствено по рода си решение.

„Днешният документ относно Ирландия и Северна Ирландия е сбит и изчерпателен текст, който беше изготвен в тясно сътрудничество с ирландското правителство", коментира главният преговарящ на ЕК в процеса Мишел Барние. "Нашата цел е да сведем до минимум последиците за остров Ирландия от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Но след като решението за напускане на ЕС е на Обединеното кралство, негова е отговорността да предложи решения за преодоляване на предизвикателствата пред остров Ирландия.“

Според ЕК през първата фаза от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, желанието е първо да се постигне общо разбиране с Лондон относно последиците от неговото оттегляне за Споразумението от Разпети петък и общата зона за пътуване.

След достатъчен напредък по принципите, изложени в документа, обсъжданията могат да преминат към втория етап от преговорите, чиято цел е да се намерят гъвкави и оригинални решения за избягване на „твърда“ граница на остров Ирландия, коментира Комисията. Тези решения трябва да спазват правилното функциониране на вътрешния пазар и митническия съюз, както и целостта и ефективността на правния ред на ЕС.

"Това, което виждам в британските документи по Ирландия и Северна Ирландия, ме тревожи", заяви Барние на пресконференция в Брюксел, подчертавайки, че решението за ирландската граница трябва да бъде "уникално" и ще изисква гъвкавост и от двете страни.

"Великобритания иска ЕС да преустанови прилагането на законите му, митническия му съюз и единния му пазар за това, което ще се превърне в нова външна граница на ЕС. Великобритания иска да използва Ирландия като някакъв вид тест за бъдещите митнически отношения между ЕС и Великобритания. Това няма да се случи", допълни той.

Днешният документ на ЕК се основава на насоките на Европейския съвет, договорени от 27-те държавни и правителствени ръководители, и на директивите на Съвета относно воденето на преговори, като и в двата текста се признават „уникалните обстоятелства на остров Ирландия“ и необходимостта от намиране на „гъвкави и оригинални решения“, които зачитат целостта на правния ред на Европейския съюз.

В Резолюцията на Европейския парламент от април 2017 г. също се признава уникалното положение и особените обстоятелства на остров Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още