IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще има глас при избора на шеф на фонда за стратегически инвестиции

Списъкът на одобрените проекти по плана „Юнкер“ ще е публичен, ще се изготвят и критерии за подбор

13:21 | 25.06.15 г.
ЕП ще има глас при избора на шеф на фонда за стратегически инвестиции

Европейският парламент (ЕП) ще одобрява изпълнителния директор и заместник-изпълнителния директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции – фондът, който ще изпълнява плана „Юнкер“, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Депутатите са си извоювали правото на глас при избора на ръководство на фонда при гласуването на плана за инвестиции в Европа. Правилата на фонда са гласувани с 464 гласа „за“, 131 „против“ и 19 „въздържал се“.

ЕП е успял да намали сумата, с която ще бъдат орязани Европейската програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и Механизмът за свързване на Европа, и която ще се прехвърли към инвестиционния фонд.

От двете програми ще се пренасочат с 1 млрд. евро по-малко към плана „Юнкер“. От „Хоризонт 2020“ към фонда ще се трансферират 2,2 млрд. евро, а от Механизма за свързване на Европа – 2,8 млрд. евро.

Този 1 млрд. евро, който няма да се осигури на плана „Юнкер“ от двете програми, ще дойде от неизползваните бюджетни маржове от 2014 и 2015 г

Предвижда се също така списъкът на одобрените проекти по плана „Юнкер“ да е публичен. Ще се изготвят и критерии за подбор и списък с цели, на които проектите трябва да отговарят.

След като Парламентът одобри правилата, те трябва да получат одобрението и на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Очаква се регламентът на плана „Юнкер“ да влезе в сила в началото на юли, а фондът за инвестициите да бъде напълно функциониращ до септември.

Планът „Юнкер“, който беше представен през ноември миналата година, има за цел да създаде Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), съставен от 5 млрд. евро капитал от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и 16 млрд. евро гаранционен фонд от ЕС. Гаранционният фонд ще получи 8 млрд. евро от бюджета на ЕС, с които ще може да се плаща на ЕИБ в случай на искове по гаранцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още