IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция подписаха 7-годишно споразумение за заетост и социални иновации

Общата стойност на програмата е 920 млн. евро

14:15 | 28.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС и Турция подписаха 7-годишно споразумение за заетост и социални иновации

Турция подписа в Анкара 7-годишно споразумение с Европейската комисия за програма за заетост и социални иновации на стойност 920 млн. евро, съобщава ""Росбалт".

Споразумението има за цел да предостави на Турция висококачествена и устойчива заетост, да гарантира адекватна и достойна социална защита, борба срещу социалното изключване и бедността, както и подобряване на условията на труд.

В изявление Министерството по европейските въпроси на Турция заяви, че "бюджетът на програмата с времетраене седем години ще бъде приблизително 920 млн. евро и ще служи като инструмент за финансиране на ниво ЕС, за да се насърчи модернизирането на заетостта и социалните политики, трудовата мобилност и достъпа до микрофинансиране и социално предприемачество".

Споразумението бе подписано от турския заместник-министър по европейските въпроси Ахмет Юсел и еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и мобилността на работната сила Мариане Тисен.

Програмата ще се координира от турското Министерство на труда и социалната сигурност.

Тя се разглежда като част от "Националния план за действие за присъединяване към ЕС", който бе представен от властите в Анкара на 1 декември 2014 г. Планът за действие е изготвен в контекста на новата стратегия на ЕС спрямо Турция.

Планът за действие е разделен на две фази, които включват първично законодателство, подзаконови нормативни актове, институционално изграждане и други подходящи дейности за привеждане към законодателството на ЕС до средата на 2019 г.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г., като страната трябва да изпълни 35 политически глави, за да стане член на блока. Досега само 14 глави са отворени, 17 остават блокирани, а останалите 4 тепърва ще се обсъждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Честито на пчелившите, Офшорналиев ни уреди с по-скъп ток от собсвената ни Атомна Централа, която именно Комунистите на времето са построили, обаче са Козлодуй е американо германизирана и тока вече е осветен и прочистен от Комунизма, обаче цената му е демократично по-скъпа ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още