IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС очаква да сключи търговското споразумение с Япония в началото на 2017 г.

Преговорите са към края си, разкри представител на ЕС

15:38 | 17.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) обяви, че е близо до споразумение за свободна търговия с Япония, което има все по-голямо значение, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете да оттегли страната си от Транстихоокеанско партньорство, предава Ройтерс.

В изявление главният преговарящ с Токио от страната на ЕС заяви, че споразумението може да бъде сключено още през следващата година, ако Япония отвори границите си за селскостопанските стоки на ЕС, а Европа може да се съгласи да предостави неограничен достъп до японски автомобили,.

“Преговорите са много близо до приключване”, коментира Мауро Петричоне, отбелязвайки, че има “значителен прогрес” в преговорите през последните две седмици.

“Трябва да продължим да работим през следващите няколко седмици… и да достигнем до споразумение… в началото на следващата година”, заяви той.

За Европа споразумението с Япония ще представлява не само тласък за икономиката, но и символичен пробив за нейната програма за търговски сделки, която се сблъска с вълна от критики в момент, в който преговорите с редица страни стават все по-бавни и сложни.

За Япония сделката ще покаже, че страната все още може да сключва сделки, въпреки плановете на Тръмп.

Япония е третата по големина икономика в света и е шестият най-голям експортен пазар за ЕС. За Япония ЕС се нарежда на трето място по износ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
На твоя въпрос ше ти отговорят после ...като му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Има един въпрос, на който трябва да се отговори: Предвижда ли въпросното споразумение създаването на специално обособени арбитражни съдилища, които да заобикалят националната правна система и които ще позволят на корпорациите да съдят националните правителствата? Защото е това е факт, споразумението не бива да става факт. Но ако това нещо не се планира, рискът от това споразумение ще бъде много по-малък за Европа, отколкото това с Канада и Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още