IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС поряза Швейцария за имигрантските квоти

Брюксел няма да предоговаря пакта за свободно движение на работници

22:50 | 25.07.14 г.
ЕС поряза Швейцария за имигрантските квоти

Европейският съюз (ЕС) днес уведоми Швейцария, че няма да предоговаря пакта отпреди 12 години, който гарантира свободното движение на работници, предаде Ройтерс

С това Брюксел нанесе удар на швейцарските планове за имиграционни квоти за граждани на ЕС от 2017 година, съобщава БТА.

Отказът официализира критиката на ЕС срещу швейцарското предложение за квоти, което според блока е несъвместимо с пакта, който от 2002 година насам разрешава на граждани на Швейцария и на ЕС да преминават свободно и да работят от която и да е страна на границата, щом имат трудов договор или са самонаети.

В писмо, подписано от върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън до президента на Швейцария, се казва, че ЕС не е впозиция да се съгласи с искането да ревизиране на споразумението след консултациите със страните членки.

Преговори за въвеждане на квоти, които биха фаворизирали швейцарските граждани, биха били във фундаментално противоречие с целта на пакта, гарантиращ свободното движение на хора, гласи писмото.

Швейцарският президент Дидие Буркхалтер заяви, че решението на ЕС не е изненада и апелира за продължаване на дискусиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още