IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите с Великобритания за Brexit

За мнозина вариантът за изпадане в правен вакуум е малко вероятен, но други вече са започнали да се готвят и за тази възможност

15:20 | 09.10.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато британското правителство е разяждано от вътрешни борби, европейците започнаха тиха подготовка за евентуален провал на преговорите за Brexit, при който Великобритания може да изхвърчи от Европейския съюз след 18 месеца, без да е постигнала сделка, коментират Алистър Макдоналд и Ян Струпчевски от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей заплаши преди време, че е по-добре да няма споразумение, отколкото да сключи лошо такова за страната си, но колегите ѝ от ЕС все още гледат на този сценарий като на най-малко вероятния, понеже според тях той ще навреди много повече на острова, отколкото на континента.

След неувереността, която струеше от конгреса на партията ѝ миналата седмица, преди важните срещи в Брюксел през следващите две седмици, дипломати и официални лица в европейската столица и в големите държави членки обаче казват, че започват да се готвят целенасочено за непредвидена ситуация, при която отношенията ЕС-Великобритания ще изпаднат в правен вакуум през март 2019 година. Те призовават компаниите да направят същото. 

Представители на германските власти казват, че през последните месеци изразходват точно толкова енергия да измислят как да се справят с такъв развой на събитията, колкото се готвят и за уреждане на Brexit чрез споразумение. Съюзът на германските индустриалци призова в четвъртък фирмите в най-развитата икономически страна в ЕС, че би било "наивно" да не се подготвят за "много твърдо излизане".

Подобно на Мей, която в петък отхвърли призивите на някои депутати за оставка, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние казва, че целта му е излизането на страната от блока да стане организирано. Барние обаче предупреди нееднократно, че му е даден мандат от евролидерите да помогне за подготовката при евентуален неуспех и редовно призовава бизнеса да се подсигури за възможно най-лошия развой на събитията.

"Искаме да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв без сделка", каза Барние пред представители на предприемачите и работниците, след като преговорите започнаха през юли. Със сделка или не, това е "основополагащ въпрос", каза той, след като през август не бе постигнат особен напредък.

"Това чувство се засилва, категорично", каза високопоставен представител на ЕС по повод притесненията, че преговорите може да се провалят, не защото Великобритания вижда в това икономически ползи, както е казвала Мей, а защото британската вътрешна политика може да изпадне в задънена улица, което от своя страна е възможно да предизвика изпускане на разумния краен срок за сключване на договор за излизането от ЕС.

Според мнозина говоренето за провал на преговорите е част от блъфирането и контраблъфирането в преговорния процес. Проблемите в правителството на Мей обаче са признак според мнозина от другата страна на Ламанша, че страната е толкова разделена, че може да се окаже неспособна да постигне сделка.

"Необходимо е да имате предвид, че това не е рационален процес", каза гореспоменатият представител на ЕС, повтаряйки всеобщо мнение, че гласуването за Brexit поначало не бе икономически обосновано. "Така че не е изключено те отново да не се съобразят с това какво е нужно от икономическа гледна точка и да се окажем ръба на ръба на политически провал".

Планове за непредвиден развой 

Хора, близки до преговорния екип на Барние, привлякоха миналия месец вниманието върху нов законодателен акт, предназначен да защити пазара на въглища в ЕС от хаотично излизане на Великобритания и действия, които да накарат клиринговите къщи, работещи с деноминирани в евро ценни книжа, да се преместят от Лондон на континента.

Това са примери за плановете на Брюксел за действие при непредвиден развой на преговорите за Brexit.

"Това е безотговорен подход. И колкото повече продължава по този начин, толкова повече подобни стъпки ще виждаме", каза източник от ЕС във връзка с липсата на отчетлив напредък в преговорите.

Друго високопоставено длъжностно лице заявява: "Имаме пълни основания да се притесняваме и европейската промишленост трябва да гледа на това по-сериозно".

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис ще се върне в Брюксел тази седмица за пети кръг от преговорите с Барние. Но представителите на ЕС нямат почти никакви очаквания за пробив по ключовите въпроси по развода; напредък който ще позволи на евролидерите да си уговорят среща с Мей следващата седмица и ще ги склони да започнат да обсъждат бъдещо споразумение за свободна търговия.

Освен неяснотата как ще функционира новата граница на ЕС с Ирландия и разногласията за правата на емигрантите след Brexit, въобще няма изгледи да бъде решен скоро спорът за десетки милиарди евро, които Брюксел твърди, че Великобритания трябва да плати на тръгване.

Високопоставен дипломат от страна, която Великобритания принципно смята за свой съюзник по въпросите на ЕС, нарече "невъобразима арогантност" предложението на британците да платят само 20 милиарда евро като "сметка за Brexit", която по оценки на ЕС възлиза може би на 60 милиарда евро. Според него Мей трябва да укроти хардлайнерите в правителството си, които отказват да платят такава сума.

Малцина от партньорите на Великобритания в преговорите виждат някаква полза от това министър-председателят да бъде сменен сега. Това ще отнеме още време, каквото никоя от страните няма, тъй като шансовете Лондон или Брюксел да се съгласят да удължат крайния срок за Brexit изглеждат ограничени.

"С Борис Джонсън на премиерския пост, преговорите щяха да бъдат по-лесни", смята дипломат от ЕС. Британският външен министър разкритикува инициативата на Мей за сделка, при която Великобритания да остане обвързана с някои от правилата на ЕС поне през преходен период.

"Можехме да си спестим цялото това анализиране, понеже той щеше да запрати преговорите право в пропастта", каза дипломатът.

За мнозина вариантът за изпадане в правен вакуум е малко вероятен. 

Въпреки че британски министри говорят за предвещавана сделка, при която Великобритания няма да спазва правилата на ЕС и едновременно с това ще запази достъпа си до пазара, европейски официални лица предупреждават, че времето на Лондон изтича и ще е трудно да се намери друго решение, освен нещо подобно на статута на Норвегия. Тя е част от европейския пазар и приема правилата на ЕС, без да има право на глас по тях.

"Много скоро ще бъде Норвегия или нищо", каза един от тях.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
милиардерче
преди 6 години
А след загубата на качествени работни места в Лондон и другите по-големи градове - имотния пазар би почувствал това много сериозно - и наеми и цени. И после банкови проблеми с ипотеките. Изобщо след 2019 Великобритания вече няма да е Велика. Едно изгубено десетилетие не й мърда. Където ЕС би растял много по-бързо, и дори не бих се учудил, ако БВП на човек на UK (PPS) слезе до 95% от средното за ЕС (10 години след Брекзита). Сега е към 107 - 108%. А държави като Чехия и Словения може да са настигнали UK. Изобщо пътят на Британия след Брекзит го виждам като този на Италия от 2004та до 2017та. Стагнация, обедняване и брутално задлъжняване. Такъв го виждам резултатът от Брекзит от 5 до 10 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
милиардерче
преди 6 години
Иван, англичаните може и да не дадат пукната пара, но загубата за тях от Брекзита би бил много повече от 60 млрд. Прав си - владели са. Защото са имали добро управление по време на експанзията на британската империя. Само, че след Чърчил хептен надолу вървят като фактор в световната политика и икономика. А Брекзита е дефакто още един гвоздей с ковчега на славното минало. Компаниите и банките в Лондон, ще им писне от несигурността и ще се мръднат централите за Европа към Дъблин, Амстердам, Франкфурт, а защо не и по на-изток. Качествените работни места (с по над 75 хил паунда заплати годишно) - е това ще е загубата за UK. Реално Англия ще стане по-бедна (като Уелс да кажем).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
ivancholak
преди 6 години
Само на кратуните в Брюксел не им увира, че англичаните няма дадат пукната пара. Не случайно са владели целия свят стотици години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още