IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отпуска помощ за Северна Африка, за да ограничи миграцията*

Лидерите на общността са включили реформата на Дъблинския регламент в дневния ред за срещата си през декември

22:08 | 19.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще отпуска помощ за Северна Африка, за да ограничи миграцията, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Решението е било взето от лидерите на общността в първия кръг от преговоритена лидерите на общността, пишат от пресцентъра на Съвета.

ЕС ще помогне на една от страните в общността - Италия, при управлението на маршрута на бежанците през централната част на Средиземно море. Лидерите са обещали своята силна подкрепа за италианския премиер да преговаря с либийските власти за ограничаване на бежанската вълна, отбеляза още Туск.

Данните на Международната организация за миграцията (IOM) показват трайна промяна на бежанските маршрути в Европа. Основната част от бежанците вече идват не от Сирия и Близкия Изток, а от Африка. 

На заседанието в Брюксел европейските лидери са се разбрали да извършат реформа на Дъблинския регламент за мигрантите. Темата ще бъде обсъдена на редовния Европейски съвет, насрочен за декември и ще се търси консенсус по казуса през първата половина на 2018 година.

Доналд Туск коментира още, че по основни предизвикателства, като сигурността и миграцията, ЕС трябва да остане единен. "Докато аз съм на своя пост, ще бъда гарант за европейското единство", категоричен е той.

На Европейския съвет ще дискутират още европейската система за отбрана, както и едно от основните предизвикателства за общността през последните месеци - преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

По отношение на сигурността страните, засегнати от бежанската вълна, ще имат пълната подкрепа на европейските институции, записаха още европейските лидери след първия ден от официалната си среща, става ясно от публикувания документ от заседанието. Брюксел ще спазва споразумението с Турция, за да бъдат защитени Западните Балкани. 

По време на Европейския съвет лидерите на общността са заявили своята готовност да направят необходимото за "дигитализацията на ЕС". Иновациите и новите технологии са част от темите, повдигнати от Естонското председателство на Съвета. Днес обещанията бяха, че ще бъдат взети предвид предизвикателствата на процеса, едно от които е гарантиране на сигурността, и ще бъдат направени нужните законодателни инициативи. 

Цифровизацията изискват и нови умения на работната сила, посочиха още европейските лидери и призовават за промяна в образованието, свързана с новите технологии. 

* Статията е допълнена с декларацията след първия ден от заседанието на европейските лидери

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Що бе нека да идат ората бе ...Меркел каза да заповядат "скъпите" бежанци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още