IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евклидис Цакалотос официално е новият финансов министър на Гърция

Цакалотос положи клетва, наследявайки поста от Янис Варуфакис

20:31 | 06.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос положи клетва като нов финансов министър на Гърция, съобщава Ройтерс.

Цакалотос положи клетва в 20 часа днес. Цакалотос, който е и втори министър за международните икономически отношения на Гърция, е на 55 години и е възпитаник на Оксфорд. Икономист по образование, Цакалотос е смятан за по-сговорчив от предшественика си Янис Варуфакис, който днес подаде оставка.

След изненадващата оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в понеделник – въпреки победата на неговата позиция срещу строгите ограничителни мерки на референдума в неделя, анализаторите се чудят дали сега Атина ще успее да финализира сделка с кредиторите си. След новината някои анализатори се надяват, че сега ще може да се стигне до сделка с кредиторите въпреки отрицателния вот през уикенда и петте месеца на провалени преговори.

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, написа по-рано днес в своя блог Варуфакис.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Едно време дъртата харпия Олбрайт пращаше послания на противници и партньори с брошките си. Журналята умреха да я дебнат с каква брошка какво ще подскаже напр. на Примаков (лека му пръст!).Гледам сега гърчолята от Факис на Цакис... Какво ли значи? Може би "Досега ние се еб^авахме, а сега вие ще цакате!"... хаха! дали ще схване Шойбле посланието? хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Ай стига с тоя лаф Де!Изтъркахте се!Ти, ти имаш ли финанси, та си тръгнал акъл да даваш!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
dzk
преди 8 години
Че Гърция има ли финанси, за да има нужда от финансов министър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още