IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет обсъжда днес отношенията с Турция, Иран и Северна Корея

Лидерите на ЕС няма да приемат заключения и да вземат отношение по настояванията за замразяване на преговорите с Анкара за присъединяване към общността

08:02 | 19.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съвет ще обсъди тази вечер въпроси, свързани с миграцията, както и отношенията с Турция, Иран и Северна Корея.

Предвижда се държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз (ЕС) да изразят "голямо разочарование от състоянието на върховенството на закона" в Турция. Те няма да приемат заключения и няма да вземат отношение засега по настояванията за замразяване на преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС. Европейският съвет ще изрази задоволство от приложението на споразумението с Турция в областта на миграцията.

По въпроса с миграцията се очаква още да бъде решено, че е необходимо постоянно оказване на подкрепа на държавите по външните граници на ЕС, както и по-дейно връщане на незаконните мигранти. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят предложението на Европейската комисия за въвеждането на доброволни квоти за разселването на мигранти, основно от Африка. Успоредно с това ще бъде обмислено въвеждането на търговски и визови облекчения за държавите, откъдето незаконно дошлите в ЕС мигранти произхождат, както и постоянното и достатъчно запълване на фонда за Африка. 

Предвижда се Европейският съвет да изрази решимост за възстановяването на обичайния режим в Шенген възможно най-скоро, като същевременно се вземат предвид заплахите за сигурността на отделните държави от пространството без гранични проверки. Европейският съвет ще заяви готовност до края на годината да бъде одобрено въвеждането на европейското сътрудничество в отбраната за държавите, които желаят да се присъединят.

Темите за Иран и Северна Корея предизвикаха трудно постигане на съгласие по предварителните текстове на заключенията. Предвижда се на заседанието да бъде изразена отново подкрепа за прилагането на ядреното споразумение с Техеран и формално да бъдат потвърдени приетите от Съвета на ЕС нови широки санкции срещу Северна Корея, включително забраната за продажбата на петрол на Пхенян.

Дневният ред не предвижда обсъждане на въпроса за Каталуния, но темата може да бъде поставена въпреки това. Утре Европейският съвет ще обсъди хода на преговорите за напускането на Великобритания. Заради становището на ЕК, че досега няма достатъчен напредък, не се очаква държавните и правителствените ръководители да упълномощят комисията да продължи преговорите с въпроса за бъдещите отношения с Лондон.

Заседанието на Европейския съвет ще се състои в старата сграда "Юстус Липсиус", след като в новата сграда "Европа" вчера и миналата седмица дим предизвика извеждането на служителите и доведе до натравяния сред някои от тях. Европейският съвет съвет заседава в "Европа" от началото на тази година. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още