IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията със спадове

Корпоративните резултати и новините от Китай натежаха на търговията

19:33 | 12.11.13 г. 1
Европейските акции приключиха сесията със спадове

Европейските акции отстъпиха от петгодишния връх в днешната сесия, след като корпоративните резултати натежаха на търговията, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6 на сто до 321 пункта. В Германия DAX 30 изтри 0,35% до 9 076 пункта, във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 0,02% до 6 727 пункта, а във Франция CAC 40 спадна с 0,61% до 4 264 пункта.

Инвеститорите се опитват да преценят и ангажимента на Китай да засили ролята на пазарите за икономиката и растежа. “Трябва да признаем, че за следващата вълна на растежа е необходимо Китай и развиващите се икономики като цяло да осъществят структурни реформи”, коментира в тази връзка Маниш Сингх от Crossbridge Capital в Лондон.

“Пазарните участници в Европа все още оценяват решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основната лихва. Това предизвика известна вълна на опасения заради знаците за приближаваща дефлация. Това ще е ключов въпрос за Европа”, допълва той.

Висши политици в Китай потвърдиха, че оттук насетне пазарите ще играят все по-осезаема роля за икономиката. Управлението се ангажира да свие ролята на държавата при инвестициите и да насърчи частните дейности.

Norsk Hydro ASA изтри 5,5% от пазарната си оценка – най-силен спад на цената на акциите от 2011 г., след като Vale продаде дела си в компанията за 1,8 млрд. долара.

Акциите на Infineon също поевтиняха с над 5 на сто, след като компанията прогнозира спад на печалбата за първото тримесечие от новата финансова година за компанията (периода октомври-декември).

Сред губещите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на GlaxoSmithKline Plc, Pandora и други, а сред печелившите - Swiss Life, TalkTalk Telecom Group Plc, Osram Licht и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иво Орозов
преди 10 години
Като са спаднали индексите, дали да не го отразите на заглавната ВИ страница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още