IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязаха слаби повишения

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3% в петък, но за седмицата се понижи с 0,3%

20:06 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с повишения на основните индекси в петък, но инвеститорите остават предпазливи заради напрежението около Каталуния в Испания, предаде MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3%, като начело беше финансовият сектор. За седмицата регионалният бенчмарк се понижи с 0,3%, което е първата седмична загуба от шест седмици.

В Мадрид индексът IBEX 35 се колебаеше между повишения и понижения, след като каталунските сепаратисти заявиха, че ще протестират срещу очакваното отнемане на автономията на региона. Испанският индекс се повиши с 0,3% до 10 222,70 пункта.

Германският DAX затвори с минимално покачване от 0,01% до 12 991,28 пункта, а френският CAC добави 0,1% до 5 372,38 пункта.

В Лондон FTSE затвори на практика без изменение на ниво от 7 523,23 пункта, въпреки че отбеляза по-значимо покачване при откриването на сесията.

Цените на европейските акции са отчасти под влиянието на поевтиняването на еврото спрямо долара, тъй като по-слабото евро прави европейските продукти по-достъпни за купувачите в чужбина.

Доларът поскъпна, след като американският Сенат одобри късно в четвъртък проектобюджет за 2018 г. на стойност 4 трлн. долара.

Седмичният спад на европейските борси пък е свързан с представянето на испанската борса, която е под натиск заради напрежението около въпроса за независимостта на Каталуния.

Сред най-успешно представилите се компоненти от състава на Stoxx Europe 600 в петък е Volvo, чиито акции поскъпнаха със 7%. Повишението дойде, след като шведският производител на камиони отчете скок на нетната печалба за третото тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите.

Цената на книжата на друга шведска компания - Ericsson, се покачи с 8%, въпреки че нетната загуба на производителя на оборудване за безжични комуникации се задълбочи рязко.

Акциите на Accor SA пък поевтиняха с 3,3% след публикуването на финансовия отчет на френската верига хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още