IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отново са на плюс в сряда

Корпоративните отчети и плановете за сливания движиха търговията в сряда

19:36 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските основни индекси приключиха днешните сесии в зоната на печалбите, като инвеститорите останаха фокусирани върху сезона на отчетите и заседанието на Федералния резерв на САЩ, която приключва по-късно днес.

Пазарните участници продължават да се влияят основно от сезона на отчетите, както и от някои нови сливания и придобивания.

 

Водещият германски индекс Dax се колебаеше през целия ден около курса на затваряне във вторник – 11 173 пункта. В крайна сметка бенчмаркът отчете слаб ръст от 0,3 на сто до 11 211 пункта. Лондонският FTSE-100 нарасна с 1,16 на сто. В Париж САС-40 прибави 0,81 на сто, продължавайки растежа си спокойно в очакване на решенията на Управлението за федерален резерв на САЩ. 

Европейските индекси бяха подкрепени и от китайския фондов пазар, който след двудневен поход надолу отново започна да расте – днес с 3,5 на сто за основния индекс. Инвеститорите очакват, че властите в Пекин ще успеят да овладеят ситуацията с вече обявените мерки.

И днес имаше значителни корпоративни новини. Особено внимание бе отделено на данните на Volkswagen. Най-големият автомобилен производител в Европа понижи днес цените си за продажби. Според прессъобщението на концерна компанията очаква „доставките до клиенти да останат в конкурентната пазарна среда на нивото от миналата година“. С други думи - VW стагнира. Концернът отчете „натиск на пазарите в Южна Америка и Русия“. Акциите се обезцениха с 2,3 на сто.

Плановете за придобивания на HeidelbergCement също привличат вниманието на инвеститорите. HeidelbergCement планира да придобие петия по големина в света производител на цимент Italcementi за 3,7 млрд. евро, като по този начин затвържди вториата си позиция. На фондовия пазар новината се посрещна със скептицизъм. Акциите на HeidelbergCement се срината с 6,3%. „Не трябва да забравяме, че сделката би трябвало да бъде поне частично финансирана чрез емитиране на акции", заяви един от пазарните участници. За сметка на това книжата на Italcementi се изстреляха с 54,8% до 10,20 евро за акция, най-високата им стойност от седем години насам.

Barclays PLC коригира надолу целта си за изплащане на дивидент като част от новите усилия на изпълнителния председател Джон Макфарлън да преструктурира поставената под натиск британска банка. Приходите за второто тримесечие на инвестиционното звено на Barclays останаха без промяна при 2,15 млрд. паунда, но по-ниски разходи за преструктуриране изпратиха нагоре с 35% печалбата преди облагане с данъци на структурата за периода. Акциите на банката се свиха с 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още