IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията без ясна посока

Във фокуса на вниманието на инвеститорите бе ключовото изказване на британския министър-председател Тереза Мей по Brexit

18:54 | 22.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции затвориха сесията в петък, без да намерят единна посока, като във фокуса на вниманието на инвеститорите бе ключовото изказване на британския министър-председател Тереза Мей по Brexit, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи почти без промяна, със слабо повишение от 0,05%, като секторите също завършиха в различни посоки. Седмичният ръст на индекса е от 0,64%.

Британският FTSE 100 скочи с 0,6% след речта на Тереза Мей, която този път предостави известни детайли за това как си представя преходния период след Brexit. Паундът поевтиня спрямо долара след изказването, с което потенциално подкрепи приходите на големите британски компании, работещи в долари.

От гледна точка на секторите основните ресурси се оказаха най-големите губещи. Секторът бе повлиян от вчерашното решение на Standard & Poor's да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Китай.

Производителят на стомана Arcelormittal бе сред компаниите на дъното на европейския бенчмарк, след като акциите му поевтиняха с над 1,5%. Компанията се изправя пред нарастваща конкуренция в сектор, след като Tata Steel и Thyssenkrupp обявиха, че са сключили меморандум за разбирателство за сливането на европейските си бизнеси, като така ще създадат втория по големина производител на стомана в Европа след Arcelormittal.

Британската инженерна компания Smiths се представи най-зле, след като цената на акциите ѝ се срина с над 5% след представянето на годишната печалба преди данъците.

От друга страна акциите на козметичния гигант L'Oreal поскъпнаха с 2,9%, оставайки на върха на бенчмарка почти през целия ден. Движението е в резултат на новината, че 94-годишната Лилиан Бетанкур, мажоритарен собственик в компанията, е починала. Това подкрепи спекулациите сред трейдърите, че Nestle скоро ще се опита да придобие по-голям дял в L'Oreal.

Alstom също се задържа на върха на европейския индекс, с ръст на цената на акциите си от почти 5%, след като френските власти одобриха потенциалното сливане с германската Siemens.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още