IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията с понижения

Заради изчезналия над Средиземно море самолет на EgyptAir много компании в сферата на туризма отчетоха спад в цената на акциите си

19:40 | 19.05.16 г. 2
Европейските борси приключиха сесията с понижения

Европейските борси приключиха сесията в четвъртък с понижения, като инвеститорите по света все още оценяват последните новини от Федералния резерв на САЩ. В сряда беше публикувана стенограмата от последното заседание на централната банка и тя показва, че повечето членове на комисията по парична политика подкрепят повишението на лихвените проценти, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход.

Паневропейският индекс Stoxx 600 изтри 1% от стойността си, посочва CNBC.

По-силният долар натежа на цената на европейския бенчмарков сорт петрол Брент, както и на американския лек суров петрол WTI, които се търгуват с понижения.

Макар че редица петролни и газови компании отчетоха спад в цената на акциите си, тези на френската Technip скочиха с над 11%, след като компанията обяви сливане с американския си конкурент FMC Technologies.

Цените на металите също бяха обект на натиск, което от своя страна прати акциите на компаниите производителки на основни ресурси на червена територия. Минната компания Fresnillo финишира със 7% надолу, след като Citigroup понижи перспективата пред акциите от „неутрална“ до „продавай“.

Заради изчезналия над Средиземно море самолет на EgyptAir от Париж с дестинация Кайро много компании в сферата на туризма отчетоха спад в цената на акциите си. Tui AG, InterContinental и хотелската верига Accor финишираха на червено.

В Германия Henkel отчете 6,2-процентов ръст на печалбата преди облагане с данъци през първото тримесечие и запази прогнозата си за годината. Акциите на компанията затвориха с леко повишение.

Производителят на химикали Merck записа ръст в цената на акциите си от близо 5%, след като печалбата й през периода януари-март се покачва с 27%.

Най-голямата компания за семена в света Monsanto потвърди, че е получила оферта от германския гигант Bayer. Американската фирма не разкрива подробности от предложението, но евентуално сливане би било на стойност, по-голяма от тази при сделката между ChemChina и швейцарската Syngenta през февруари на стойност 43 милиарда долара. Акциите на Bayer затвориха със спад от 8,2 на сто.

На макроикономическия фронт продажбите на дребно във Великобритания отчетоха 4,3-процентов ръст на годишна база през април и 1,3% повишение на месечна база, което надвиши очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още