IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено заради преговорите с Гърция

Поради опасенията от липса на успех по време на срещата в Брюксел борсите в Европа отбелязаха понижение

19:44 | 07.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси затвориха на червено във вторник заради опасенията, че преговорите на Гърция с кредиторите няма да пожънат успех, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши деня с понижение от 1,5%, въпреки скока, който отбеляза в началото на сесията.

Британският бенчмарк FTSE 100 завърши със спад от 1,5%, докато германският DAX затвори с 2% надолу. Френският CAC 40 отбеляза понижение от 2,3%.

Финансовите министри от Еврозоната се срещнаха в Брюксел във вторник, за да обсъдят ситуацията след референдума в Гърция.

По-късно стана ясно, че страната не е предоставила никакво писмено предложение, а е направила само устна презентация. Очаква се в сряда, 8 юли, Гърция да предостави писменото си предложение - ход, който подразни финансовите министри, които пътуваха специално за събранието днес, за да обсъдят възможностите за постигане на нова сделка.

“Изслушахме новия ни гръцки колега, след като го приветствахме в Еврогрупата. Чухме неговата оценка на ситуацията и това какво означават за гръцкото правителство резултатите от референдума”, заяви след срещата председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум.

Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд заяви пред CNBC, че е много разочарован от днешната среща. По думите му единственият министър на финансите, който не усеща неотложността на ситуацията, е гръцкият. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още