IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвърдиха възхода си въпреки неяснотата около Гърция

Акциите на гръцките банки се потопиха с по над 3%, което породи спекулациите за ново разширение на спешната ликвидност помощ

20:20 | 21.04.15 г. 1
Европейските борси затвърдиха възхода си въпреки неяснотата около Гърция

Европейските пазари затвориха с повишения във вторник въпреки продължаващата неяснота около Гърция, след като инвеститорите реагираха на представените корпоративни отчети.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 600 приключи с около 0,6% ръст. Технологичните акции бяха основната движеща сила, като част от тях отчетоха повишения от по над 2%.

Акциите на производителя на чипове ARM Holdings поскъпнаха най-много – с 6,6%, след като печалбата за първото тримесечие надхвърли очакванията на експертите.

В Гърция обаче банковите акции спаднаха с по над 3%, а доходността по държавните облигации скочи още на фона на нарастващите опасения за бъдещето на страната.

Във връзка с проблемите пред страната експертите на ЕЦБ обсъждат ново покачване на спешната ликвидност помощ (ELA), съобщават източници, запознати със ситуацията.

В понеделник Гърция нареди на регионалните власти да преведат свободните си парични средства към централната банка на страната. Последният ход дойде, тъй като Атина е изправена пред ново плащане по дълга към Международния валутен фонд и Европейската централна банка през следващите месеци.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 2,1%, въпреки че банката отчете 23% ръст на нетната печалба и успя да победи прогнозите на анализаторите.

Капитализацията на AB Foods спадна с 5 на сто, тъй като производителят на хранителни стоки отбеляза спад в тримесечната печалба.

На икономическия фронт, нагласите на германските инвеститори спаднаха през април за първи път от октомври 2014 г. насам, показа проучването на Центъра за икономически изследвания (ZEW).

Междувременно банките в еврозоната вече може да плащат, за да предоставят заеми на други кредитори, след като тримесечната междубанкова лихвена ставка премина на отрицателна територия. Тримесечният EURIBOR спадна до -0,001% във вторник според данни на Европейския институт за паричните пазари. Това е първото отрицателно ниво, откакто Bloomberg започна да събира данните в края на 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
marto76
преди 8 години
Добра новина за борсите! Дано нещата в Гърция лека полека започнат да се стабилизират, защото сме обвързани с тях заради множеството гръцки банки в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още