IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси записват слаби ръстове при изнервена търговия

Испанският банков сектор се оказа един от големите губещи в днешната сесия на Стария континент

19:30 | 26.05.16 г.
Европейските индекси записват слаби ръстове при изнервена търговия

Изнервена търговия беляза предпоследната сесия за седмицата на европейските фондови пазари, съобщава CNBC. Търговците се фокусираха върху случващото се на петролните пазари.

Паневропейският Stoxx Europe 600 се колебаеше между печалба и загуба през цялата сесия, но в крайна сметка записа минимален ръст от 0,1% до 348,91 пункта. Секторите, част от паневропейския индекс, също приключиха без ясна тенденция, като автомобилната индустрия се оказа сред най-печелившите.

Акциите на PSA Peugeot Citroen поскъпнаха с 2,7% до цена от 14,20 евро за брой. Импулс в търговията даде изказването на изпълнителния директор Карлос Таверес, че компанията може да ревизира в посока нагоре очакванията си за развитието на европейския автомобилен пазар през 2016 година при обявяването на резултатите за полугодието.

Въпреки флуктуациите на петролните пазари, минният сектор записва ръстове в последните часове на сесията, подкрепен от поскъпването на металите. Акциите на компании като BHP, Glencore и Anglo American поскъпнаха с по около 2%.

На зелена територия, макар и с нищожен ръст приключи търговията за един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100. Стойността на индекса достигна до 6 265,65 пункта, което представлява увеличение от 0,04 на сто.

Френският САС 40 затвори търговията на ниво от 4 512,64 пункта, или ръст от 0,69%, а германският DAX се повиши с 0,66% до 10 272,71 пункта.

Испанският банков сектор се оказа един от големите губещи в Европа днес. Акциите на Banco Popular поевтиняха с над 26% до цена от 1,73 евро за брой. Ръководството на банката планира продажба на ценни книжа на стойност 2,5 млрд. евро, за да успокои инвеститорите си относно дела на лошите кредити, които има.

На червена територия финишираха още Banco de Sabadell, CaixaBank и Bankia.

Цената на петрола отстъпи от психологическото нивото от 50 долара за барел към края на европейската търговия. По-рано през деня и двата водещи сорта на пазарите - американският лек суров петрол и европейският Brent, се търгуваха за над 50 долара, което е най-високото ниво за тази година.

В последните часове обаче ръстът е ограничен и европейският Brent се търгува за 49,79 долара за барел. Цената на лекия суров петрол достига 49,58 долара за барел.

Цената на златото намалява с 0,1% до 1 222,70 долара за трой унция. По време на европейската сесия ценният метал се търгуваше в границите между 1 220,10 долара и 1 234,60 долара за трой унция, допълва Market Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още