IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фр. Оланд: Без развитие на няколко скорости ЕС ще се провали

С Brexit британците направиха грешен избор в неподходящ момент, смята френският президент

13:30 | 06.03.17 г. 9
<p>
	Франсоа Оланд. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд. Снимка: Архив Ройтерс

Европа на няколко скорости е бъдещето на проекта ЕС, смята френският президент Франсоа Оланд. В интервю за шест европейски издания – френското Le Monde, германското Sueddeutsche Zeitung, италианското La Stampa, испанското La Vanguardia, полското Gazeta Wyborcza и британското The Guardian той предупреждава, че ако идеята не бъде възприета, това ще бъде краят на общността.

Оланд пояснява още, че ЕС на много скорости е план, възникнал преди години, но едва сега реализацията му изглежда възможна. Тази вероятност беше включена в т.нар. „Бяла книга“ на Европейската комисия, която поставя началото на дебата за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от общността.

Освен развитието на много скорости, Брюксел вижда още четири варианта за развитие, сред които по-голяма интеграция, както и запазването на сегашното статукво. Всеки един от тези планове има своите силни и слаби страни и дискусията по тях тепърва предстои.

По-късно днес лидерите на Франция, Испания, Италия и Германия ще дискутират предложенията на Еврокомисията броени дни преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 9-10 март. Домакин на разговорите днес е именно френският президент Франсоа Оланд.

В своето интервю той посочва още, че обща политика по отбрана е в състояние да обедини още повече страните от ЕС. Франция ще настоява за по-задълбочени връзки в тази насока. Идеята за обща европейска политика по отбрана беше блокирана от Великобритания. С напускането на Лондон обаче възможностите се обсъждат отново.

„Според мен, дори и извън ЕС, Великобритания може да бъде част от това“, каза още Оланд. Той коментира и Brexit, предупреждавайки Лондон, че няма да може да се възползва от предимствата на европейското членство, намирайки се извън общността.

Очакванията са, че Великобритания ще подаде молба за активирането на чл. 50 от Договора за ЕС до няколко седмици. Стъпките на правителството в тази посока се забавиха от Камарата на лордовете, горната камара на британския парламент.

Според френския президент с вота си за Brexit британците са направили “лош избор в лош момент“. Оланд смята, че шансът на Великобритания с излизането от ЕС е бил за по-задълбочени връзки със САЩ. С идването на Доналд Тръмп на власт обаче САЩ решиха да се затворят, което е негатив за Лондон.

Франсоа Оланд, който не се кандидатира за втори мандат начело на Франция, обяснява още в своето пространно интервю, че възходът на десните националисти във Франция е по-силен отвсякога през последните три десетилетия. Според него вотът, насрочен за края на април, ще е от ключово значение не само за страната, но и за основата на ЕС.

Причината са изявленията на националистическия кандидат Марин льо Пен, която предупреди, че ако спечели ще стартира процедура по излизане от еврозоната, а в последствие и от ЕС.

Това са плановете на всички популисти – излизане от ЕС, затваряне на икономиката, посочва още френският президент. Той признава, че 60 години след създаването си общността е в криза, но допълва, че ЕС е проект, който може да защити своите граждани от различни рискове, включително и тероризъм, „да предостави начин на живот, култура и общ дух“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Струва ми се, че ЕС вече е обречен, а говоренето за скоростите издава именно безпокойството на наднационалните елити в Европа. Проектът им се проваля с гръм и трясък. А те не намират, за кой ли път, правилното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Ами сега? От влизането ни в ЕС ние си караме на задна, тия ни заляха пазара с ***, индустрията ни е в руини, руснаците си оправиха селското стопанство и вече не искат баклажанная икра, цигари ТУ-154 и другите ни стоки. Няма субсидии, няма програми, партийните велможи и те ще умрат от глад. Сега накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Да ще се провали и то залужено. Защото сте прекалено т,ъпи да разберете, защо ЕС ще се провали. все още се чудите защо става така? Ще се провали заради недалновидната политика, която водите през последните 10 години. Затова ще се провали. Защото сте едни продажници и предатели и дори не можете да го проумете, че вината за този провал и само и единствено изцяло ваша....Иначе можете завоалирано с думи да лъжете хората, да ги облъчвате с "истинските" си новини и да им промивате мозъците, като прихвърляте вината на гадните популисти и гадните руснаци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Е,сега на евростадата от периферията трябва най-после да стане ясно,ЧЕ ВСИЧКОТО ТОВА РАЗНОСКОРОСТНО ОБРАЗУВАНИЕ,си е било планирано баш отдавна и само за зарибяване на гау-плнктона,е било поотложено!Целта на "поотлагането" е била да влязат колкото се може повече шарани в коша,да бъдат оглозгани надлежно икономиките,природните и човешки ресурси на гау-тата,след като бъдат доведени до положение гроги,между двама боксьори,"треньорите" зад ринга,да им сервират присъствие на няклко скорости.Първата скорост,естествено за треньора,който е напълно здрав,втората скорост е за боксьора,който все още диша на ринга,а третата за оня в линейката,който я се свести,я не,в реанимацията!!!Разбраха ли най-после тъпите ервростада,особено тези от източната част на кошарата "ЕС",за какво са ги вкарали в нея,под умопомрачителния акомпанимент на зомбомузиката,за евроценности,демокрация,правата на жабите и хомоглистите и особено,на водопадите от мед и масло,които ще се изливат непрекъснато върху "главите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Всъщност, тия тапири правят точно обратното на необходимото да просъществува Европа - вместо да целят да намаляват разликите между запада и изтока или даже по-скоро севера и юга, те тръгват да разединяват все повече и повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
А пък аз се чудех какво и било трябвало на Европата, за да не се провали, а то било няколко скорости. Вече много често започна да се споменава за този провал на Европа, при това на най-високо ниво. Очевидно не става дума за някакви дребни проблеми. Та тия "няколко скорости" ако могат да оправят нещата ще си е цяло чудо. Защото според мен те по-скоро ще задълбочат различията в иначе "равноправният" съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 7 години
бъркаш ... Волен ни обещаваше планини от злато :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 7 години
Не, гусин Холандски, уекинко бъркате причината и следствието - ЕС вече се провали и затова сега се чудите какво да измислите, за да запазите статута на Франция на Главен Лапач в него... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още