IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Италия получават повече време за реформи

Двете страни ще получат отсрочка до пролетта, преди ЕК да наложи санкции, съобщи AFP

18:23 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Франция и Италия получават повече време за реформи

Европейският съюз възнамерява да предостави повече време на Италия и Франция, за да приложат необходимите бюджетни реформи, предава AFP, като се позовава на източници от Брюксел. И двете страни ще получат само предварителна критика от Комисията за състоянието на държавните им бюджети за следващата година. Това значи, че поне засега няма да се стигне до санкции от страна на Брюксел. Според AFP по този начин Париж и Рим ще получат отсрочка до пролетта, за да внесат изменения.

Още в края на октомври ЕК заяви, че вероятно ще одобри бюджетите на Франция и Италия за 2015 г., след като двете страни направиха корекции на първите си предложения, подадени по-рано този месец,

Европейската комисия проверява годишните национални бюджети за съответствия с критериите си за стабилност. Брюксел често спореше с Франция и Италия относно бюджетната политика.

По-специално Германия призова за бързи реформи за намаляване на дефицитите. Всъщност още през миналата седмица Франция и Италия трябваше да получат редовни забележки от Брюксел. Във вторник обаче ЕК отлага това действие за неопределен срок. 

Париж и Рим получават във вторник и подкрепа за по-бавното намаляване на дефицита и от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Европа (ОИСР). Фактът, че и двете страни възнамеряват да намалят дефицита си по-бавно, отколкото първоначално са обещали, е "оправдан" предвид икономическата ситуация, става ясно от представения доклад на ОИСР. В същото време организацията намалява значително прогнозите си за икономическия растеж на Германия и цялата еврозона.

Прекомерните бюджетни усилия в някои големи страни от ЕС може да попречат на икономическата активност още повече и дори да вкарат еврозоната „в друга рецесия", се казва в новия икономически доклад на ОИСР. „Ето защо предложеното от Франция и Италия забавяне на структурната бюджетна корекция за 2015 г. изглежда оправдано".

Париж и Рим поискаха повече време за намаляване на дефицитите, за да не се задуши слабият икономически растеж от прекалено строгите мерки за икономии. Франция възнамерява да смали дефицита си до горната допустима граница от три процента от брутния вътрешен продукт (БВП) не от следващата година, а от 2017 г.

През идната година Италия ще има дефицит от 2,9% от БВП - под границата от три процента. Въпреки това държавният дълг възлиза на 2,148 трлн. евро - един от най-високите в ЕС. Бюджетите на Франция и Италия причиниха големи дебати сред представители на Европейската комисия, които обаче стихнаха към края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още