IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разследва UBS за съдействие при избягване на данъчно облагане

Официалното разследване е по-тежко от статута на наблюдаван свидетел, който банката вече бе получила в рамките на разследване на френското ѝ подразделение

15:01 | 08.06.13 г.
Франция разследва UBS за съдействие при избягване на данъчно облагане

Френските власти предприеха официално разследване спрямо швейцарската банка UBS за евентуално подпомагане на състоятелни клиенти да открият недекларирани банкови сметки в Швейцария, съобщи BBC. Кредитната институция е заподозряна в „съучастничество в забранени от закона практики“, заяви представителка на френската прокурорска служба.

Твърди се, че банката е създала система на двойно счетоводство, която да прикрива трансфери между френски и швейцарски банкови сметки.

От UBS обявиха, че сътрудничат на властите. „Ще продължим да работим с френските власти в рамките на законовите рамки, за да постигнем разрешаването на този въпрос“, посочиха от швейцарската банка. В друго съобщение те се ангажират да не позволят каквито и да било действия, насочени към подпомагане на клиентите си в избягване на данъчните им задължения.

Според френското законодателство предприемането на официално разследване означава, че са налице „сериозни или приемливи“ доказателства за въвличането на заподозрян в престъпление. То обаче не приключва задължително със съдебен процес, уточни представителката на прокуратурата.

Настоящите действия бяха предприети, след като през миналата седмица същото се случи с френското подразделение на швейцарската банка при подобни подозрения. Срещу бившия управител на френското подразделение Патрик де Файе и двама мениджъри на местни клонове вече бе предприето разследване.

Следователите проучват дали персоналът на UBS е нарушил френските закони срещу „незаконно сътрудничество“ чрез активно търсене на потенциални клиенти във Франция. Те предприеха действия, след като бивш служител разкри практиките, включващи стотици клиенти на корпоративното банкиране и банкирането на дребно във френското подразделение.

Анонимно писмо бе изпратено до регулаторно подразделение на френската централна банка, в което се посочваше, че са били открити паралелни сметки в Швейцария, които обаче не са боли обявени във Франция, а според френското законодателство това е незаконно. В писмото се подчертаваше, че са били водени специални записи между 2002 и 2007 г. с необявени банкови сметки, открити от корпоративни клиенти.

Според френския ежедневник Monde, който се позовава на бивши служители на кредитната институция, банкери от UBS редовно са общували със заможни французи на спортни събития или концерти, някои от които спонсорирани от швейцарската банка, за да открият потенциални клиенти, склонни да избегнат плащането на данъци.

Бившата служителка в маркетинговия отдел на френското подразделение на UBS Стефани Гибо заяви, че от нея са поискали да унищожи „поредица от чувствителни документи, съдържащи имена на настоящи или потенциални клиенти, които са участвали в събития, организирани на френска територия“.

Пред френското издание Никола Форисие, бивш вътрешен одитор в подразделението за частно банкиране на UBS, заяви, че специален запис, включващ списък с френски клиенти с недекларирани банкови сметки, е бил изпратен в централата на UBS в Швейцария. „Френският клон на UBS бе само извинение за набиране на клиенти за Швейцария“, убеден е той.

Представителката на френската прокуратура обяви, че до швейцарските власти е бил изпратен списък с 353 имена, заподозрени в притежаването на швейцарски банкови сметки, и са поискали подробности за тях. В добавка към това разследване UBS бе конституирана и като „наблюдаван свидетел“ по две други обвинения, свързани с пране на пари и избягване на данъчно облагане, добави тя.

Статутът на наблюдаван свидетел е по-лек от този при официално разследване и означава, че заподозреният трябва да бъде придружен от адвокати по време на разпитите.

Разследването идва на фона на енергичните мерки срещу избягването на данъчното облагане в Европа и САЩ.

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак подаде оставка през април, след като призна, че укрил спестявания в необявена банкова сметка в Швейцария. Именно оглавяваното доскоро от него ведомство бе отговорно за борбата с избягването на данъчното облагане в страната.

През 2008 г. UBS бе подложена на подобно разследване в САЩ, където рискуваше да ѝ бъдат предявени обвинения в измама на данъчните власти. Тогава тя плати глоба от 780 млн. долара, за да избегне съдебно преследване, и предостави данните за около 4 500 банкови сметки, собственост на американски граждани, избегнали данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още