IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще иска от Г20 създаването на черен списък на данъчните убежища

Страната цели и по-сурови европейски санкции срещу лица, които помагат укриването на данъци

22:20 | 11.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Франция ще иска по-сурови европейски санкции срещу лица, които помагат укриването на данъци, както и черен списък на Г20 с неотзивчиви данъчни убежища, заяви финансовото министерство на страната в понеделник, цитирано от Bloomberg. Съобщението бе направено вследствие на скандала покрай Панамските документи.

Страните в черния списък ще бъдат подложени на „контра-мерки, координирани от различни държави“, казва министерството в изявление. Съобщението подчертава въпросите, които финансовият министър Мишел Сапин ще иска да бъдат обсъдени на срещите на Международния валутен фонд (МВФ) и Г20 тази седмица във Вашингтон.

96 юрисдикции са се съгласили на автоматичен обмен на данъчна информация с други правителства през следващите две години, като някои традиционни офшорни центрове, например Британските Вирджински острови, трябва да започнат тази практика следващата година.

След като миналата година се присъедини към тази договорка, Панама отстъпи назад, заявявайки, че не може да отговори на всички стандарти за отчет, изисквани от автоматично споделяне.

Панама в момента е единственият голям финансов център сред страните, които не са се ангажирали с автоматичното споделяне на данъчна информация с други правителства, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от миналия месец, изготвен за финансовите министри от Г20. Бахрейн, Науру и Вануату също не са поели такъв ангажимент.

Финансовото министерство на Франция заяви, че Европейският съюз трябва да изиграе своята роля по ограничаване укриването на данъците, като разгледа налагането на санкции върху лица, които го подпомагат и насърчават.

Разочаровано от липсата на сътрудничество от страна на Панама при споделянето на информация за действията на френски данъкоплатци в страната, министерството заяви, че ще търси начин да предоговори двустранната данъчната конвенция от 2011 г.

След разкритията от миналата седмица за клиентите на панамска юридическа фирма, специализирана в офшорни компании, Франция върна Панама в черния си списък на неотзивчиви данъчни убежища. Страната бе премахната от списъка след подписването на двустранната данъчна конвенция от 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
haho, не философствай а си намери работа, ваште няма още дълго да те хранят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
haho, не философствай а си намери работа, ваште няма още дълго да те хранят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
khao
преди 7 години
сано дето това е писано за твоите комунисти и най-равен путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Американските офшорки Делауер и Невада ше влязат ли в "черния" списък на Франция ?!Отдавна не са се гърмели в Париж , та май ше е по добре първом да мерят отзад , пък после да лапат големия залък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още