IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отчита ръст на заявките за газ по пътя на "Северен поток" 2

Въпреки трудностите проектът върви по график, твърдят от руския газов гигант

11:01 | 16.09.16 г.
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. Карта: <em>Газпром</em></p>

Проектът "Северен поток". Карта: Газпром

От началото на септември има повишени заявки за доставки на газ от страните по маршрута на „Северен поток“ 2, съобщи пред журналисти ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, предаде руската информационна агенция ТАСС.

Заявките от Германия например в периода 1-15 септември растат с 27,9% на годишна база, от Австрия увеличението е от 39,7%, а от Дания – 221,8%, поясни още той.

Милер уточни още, че реализацията на проекта за разширяване на „Северен поток“ се изпълнява по график. По него се предвижда изграждането на още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно по дъното на Балтийско море. Плановете предвиждат „Северен поток“ 2 да бъде готов до 2019 година.

Реализацията на проекта обаче е поставена под въпрос след решението на регулаторите в Полша да не допуснат регистрацията на съвместно предприятие между „Газпром“ и останалите акционери в проекта - OMV, BASF, Engie, Shell и Uniper.

Германия одобри създаването на съвместното предприятие, в което руската компания ще държи 50% от капитала, а останалата част се поделя поравно между западните акционери.

Без тази съвместна компания, която трябва да се ангажира с изграждането и експлоатацията на проекта, „Северен поток“ няма да може да изпълни европейското изискване фирма, която добива газ, да не притежава мажоритарен дял от инфраструктурата за транспортирането му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още