IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Украйна не се подготвя за зимния сезон

Германия купува с 30% повече газ от началото на юли 2014 година, съобщи ръководителят на газовата компания Алексей Милер

16:32 | 06.07.15 г.
"Газпром": Украйна не се подготвя за зимния сезон

Украйна не проявява активност по отношение на подготовката за зимния сезон, смята ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер. По негови думи Киев не пълни газовите хранилища в страната, които са ключови за покриване на пиковите моменти в търсенето на Европа през зимата.

В същото време редица европейски държави видимо увеличават резервите си, пише руската информационна агенция ТАСС. Доставките на газ за Германия например са се повишили с 13% в първите дни на юли спрямо средното потребление през юни.

„Спрямо юли 2014 година ръстът е от 29,7%“, отчете Милер.

Украйна и Русия не можаха да се разберат за цената на природния газ през третото тримесечие. „Газпром“ предложи цена от 247 долара за 1000 куб. метра, но „Нафтогаз“ настоява за 200 долара за 1000 куб. метра.

По тази причина и Киев на този етап спря да купува природен газ от Русия, а от 1 юли и "Газпром" спря доставките, защото липсва предплата. Руски анализатори коментираха вече, че всъщност Украйна няма нужните средства, за да купува суровината и по тази причина е поискала неизпълнимите 200 долара.

В момента страната не се нуждае от много газ, но с наближаването на зимните месеци Киев ще стане по-отстъпчив в преговорите, смятат още наблюдателите. 

В същото време правителството на Украйна взе решение да създаде резервен фонд за покупка на газ. Сумата в него ще бъде 1 млрд. долара. Точна дата за основаването на този фонд обаче липсва в правителственото решение, допълва още ТАСС. Отговорността за работата на специалния фонд ще носи украинското енергийно министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още