IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците и британците - жизненоважни за гръцкия туризъм

28,4 млн. туристи са посетили Гърция през 2016 година, а приходите от туризъм надхвърлят 12,7 млрд. евро

12:46 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Германците и британците представляват близо една трета от чуждестранните туристи в Гърция и допринасят за 30% от приходите от туризъм в южната ни съседка. Затова и местната индустрия определя тяхното присъствие като жизненоважно за развитието на сектора.

Доклад на браншовата организация SETE посочва, че петте най-важни туристически пазара за Гърция през 2016 година са били Германия, Великобритания, Франция, САЩ и Италия. Туристите от тези държави съставляват почти 40% от всички чуждестранни туристи, направили са 48% от всички нощувки и са допринесли за 50,3% от приходите за представителите на индустрията, пише "Катимерини".

Няма предпочитана дестинация за туристите от Германия и Великобритания - те са почивали във всички 13 региона на страната, показват още данните на Bank of Greece.

Като цяло през 2016 година туристите в Гърция са били 28,4 млн. души. Реализираните нощувки са 190,4 млн., а приходите надхвърлят 12,7 млрд. евро.

Най-посещаваните курорти се намират на о. Крит, както и на островните групи Циклади (част от които са едни от най-популярните гръцки дестинации - о. Миконос и о. Санторини) и Додеканези (о. Родос , о. Кос). Голям брой туристи са посетили и Централна Македония (Халкидики и Солун), както и Атика (столицата Атина).

Статистиката показва различен профил на туриста в тези области. В Централна Македония например има най-голям брой посетители, а на о. Крит и островните групи в южно Егейско море са реализирани най-голям брой нощувки. В Атика пък има едни от най-големите приходи от турист през миналата година.

Средно туристите в Гърция са похарчили 440 евро на човек за своя престой, но на топ дестинациите, в които влизат и островите в Йонийско море (о. Корфу, о. Лефкада, о. Закинтос), средните разходи на турист надхвърлят 600 евро на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още