IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците подкрепят твърдата позиция на Меркел за Гърция

70% от запитаните в най-голямата европейска икономика не одобряват отстъпки в предложенията на кредиторите на Атина

09:14 | 01.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Ако гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява насрочения за неделя референдум да изплаши германския му колега Ангела Меркел, което да доведе до по-добри условия за Атина, един бърз поглед към последните нагласи в най-голямата икономика в Европа показват твърдата позиция на германския народ, пише The Wall Street Journal.

Проведените непосредствено преди края на спасителната програма на Гърция на 30 юни проучвания показват, че германците стоят твърдо зад позицията на Меркел, представена на пресконференцията в понеделник. Тогава канцлерът изтъкна, че ако Гърция остане в еврозоната, тя ще трябва да приложи непопулярните икономически мерки, които до момента отхвърля.

Правителствени служители казват, че въпреки опасенията на Ангела Меркел, че Grexit ще разедини Европа във времена на предизвикателства – най-вече руската агресия в Украйна и заплахата от Ислямска държава, твърдата позиция е нещото, което трябва да бъде поддържано, ако се държи на залегналите в основата на еврозоната правила.

"Въпреки че доста голям брой от избирателите вече не виждат бъдеще за Гърция в еврозоната, огромното мнозинство препоръчва на канцлера да не се компрометира", заяви Хайко Гьоте, директор на социологическа група Infratest Dimap.

Други германски експерти също са обединени в обвиненията към гръцкото правителство за неотдавнашната ескалация.

"Има ясно мнозинство от повече от две трети, които отхвърлят допълнителните отстъпки за Гърция", каза Андреа Волф, член на Борда на социологическата агенция Forschungsgruppe Wahlen.

Последното проучване на института, публикувано на 12 юни, показа, че само 24% от германците приемат изменение на условията на спасителния план, докато 70% застават твърдо зад предложенията на кредиторите. Допитването е извършено сред 1 230 респонденти.

Запитани дали Гърция трябва да се откаже от еврото, германците са по-балансирани. Представителна анкета на Infratest Dimap сред 1 000 души, поръчана от обществената телевизия ARD, показа, че 48% от германците подкрепят Grexit, докато 43% са против.

Социолозите твърдят, че сравнително голямата подкрепа за продължаване на членството на Гърция в еврозоната отразява загрижеността на Ангела Меркел за стабилността и единството на Европа. Съществуват и редица страхове относно възможните икономически последствия за Германия, които един фалит на Атина би предизвикал.

Едно излизане на Гърция от еврозоната би "засегнало цяла Европа, защо само Германия?", заяви Пол Eк, 57-годишен консултант от Мюнхен. "Но в Германия това няма да се усети много. Няма да бъде краят на света".

29-годишният книжар във Франкфурт Томас Хеблих зае по-агресивна позиция. "Гърция никога не трябваше да е част от еврото... Когато човек гради къща с нестабилни етажи, след което добави камък, в някакъв момент структурата ще се разпадне", коментира той.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ НЕЩАТА!Защо никой обаче не говори за исканата от кредиторите ПРИВАТИЗАЦИЯ и то не на кое да е , а на златните кокошки на Гърция. Може би смятате, че да продадеш държавни активи за лев , или пък за цената на годишната им печалба и то преди облагането е разумно решение?НЯКОЙ ПИТА ЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОГАТО АКТИВИ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРА БЯХА "ПРОДАДЕНИ" ЗА МИЛИАРД ?!!КОЙ ДА ГО ПИТА САКСКОБУРГГОТСКИ , СТАНИШЕВ , КОСТОВ, ИЛИ БОРИСОВ?!НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ НИ СМЯТАШЕ ЗА ХОРА, ЗА РАЗУМНИ СЪЩЕСТВА.ЗАТОВА СЕГА СМЕ КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА НА КОЯТО СЕ НАЛАГАТ НЕЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ЖИВОТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
РАЗГЛЕДАЙТЕ ДАННИТЕ ПУБЛИКУВАНИ В СТАТИЯТА:"Задлъжнялост на държавите - ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС"http://kaily.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=331919&df=45&dflid=3ЩЕ БЪДЕТЕ УЖАСЕНИ ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ ДАННИ КОИТО МАКАР И ОТ 2010 ГОДИНА РАЗКРИВАТ ПЛАЧЕВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ГЕРМАНИЯ!ПО СВОЯТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ ГЕРМАНИЯ Е ЛЕД САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ! ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ НА ГЕРМАНИЯ Е АСТРОНОМИЧЕНАТА ЦИФРА ОТ 4,713 ТРИЛЬОНА ДОЛАРА!!!На фона на немския дълг /4.713 трил. $/, гръцкия / 0,533 трильона/ изглежда смешен и жалък!!Гръцкия дълг е 9 пъти по малък от немския при население 80 мил НЕМЦИ срущу 11 мил ГЪРЦИ!! КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН!СПОРЕД МЕН ГЕРМАНИЯ СЪЩО Е В ОГРОМНА ДЪЛГОВА КРИЗА, КОЯТО ОБАЧЕ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ПОВЕДЕНИЕТО И НАЧИНА ИМ НА ЖИВОТ!ЗАЩО ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Ами надявам се сегашното положение в,което се намират да им харесва повече...:) Проблемът е,че на тъпанарите от Европа не им стиска да им бият шута и продължават да се натискат да им дават пари.....Всъщност Вазов много точно го е казал:Тирани, всуе се морите!Не се гаси туй, що не гасне!Лучата, що я днес гасите,тя на вулкан ще да порасне.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ango
преди 8 години
Благодаря. Мисля , че си полезен и за други. Кое да им хареса на гърците в тези предложения ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Предложенията на кредиторите съдържат три основни блока.Първо, мащабна данъчна реформа, включваща преразглеждането на системата на ДДС с повишаването на налога за редица категории стоки, увеличение на корпоративния данък, въвеждане на редица нови и повишаване на действащи сборове за хазната, сред които за предмети на разкоша и яхти, отмяна на данъчни облекчения, включително и на субсидии за фермерите при покупка на горива.Вторият и най-проблематичния раздел е пенсионната реформа, която цели поетапно отпадане на сега действащата изключително сложна система, разрешаваща на различни категории граждани предсрочно пенсиониране, започвайки от 53-55 година. От 2022 година тази система трябва да изчезне и единната възраст за пенсиониране за всички да бъде 67 години или 62 години при трудов стаж от 40 години. Трябва да се отбележи, че именно тези срокове действат и сега в Гърция, но малцина действително работят до 67 години, възползвайки се от многобройни пенсионни привилегии.Третият ключов раздел от предложенията на кредиторите беше мащабна реформа на трудовия пазар, а също и на системата за определяне на заплатите в държавния сектор, като целта бе да се въведе единна система за заплащането на труда, посочват от Брюксел.Освен това кредиторите настояваха да се повиши ефективността на администрация, да се активизират усилията за борба с корупцията, укрепването на доходи и избягване на данъци, както и мерки срещу черния пазар на труда, се допълва в съобщението на ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Ango
преди 8 години
Да , включват , и аз съм чул за това. И е правилно. Ще трябва да бачкат, но ГЪРЦИТЕ не са по бачкането. Един длъжник трябва да може с бачкане да връща заема си, да му остават малко пари за развитие и още малко за узо. Е, сигурно последният елемент го няма и гърците затова скачат - искат си узото и сиртакито. Иначе какви гърци са ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
dmtk
преди 8 години
Предложенията са добри, но не са добри за Ципрас Включват неща като - оптимизация на работата на държавната администрация, разбирай - съкращаване на около 50 000 държавни служители без които даже може и да потръгне бюрокрацията, спиране на данъчните облекчения, намаляване на безумноидиотско-кретенско-безотговорно голямата им МРЗ и подобни.ЩЕ трябва да бачкат, но социалистите не са по бачкането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
Ango
преди 8 години
Сигурен съм , че поне 90 % от германците, а също толкова и пишещите тук, вкл. и аз, не знаем какво всъщност е предложението на кредиторите за реформи , а само повтаряме думите "реформи" и "програма" като някаква мантра. Никой ли не се замисля, че ако предложенията са толкова добри, Ципраки с кеф ще взема още и още, а няма да рискува фалит на държавата си. Май има нещо гнило в ..предложенията! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още