IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е спечелила от гръцката криза, твърди ново проучване

Според изследване на германския институт IWH при всеки бум на гръцката криза доходността по германските ценни книжа е спадала

22:40 | 10.08.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кризата с дълговете на Гърция е спестила на германското правителство около 100 млрд. евро от по-ниски разходи по заеми, тъй като инвеститорите са търсели сигурност, залагайки на германските ценни книжа, съобщава BBC, базирайки се на скорошно проучване.

Дори ако Гърция обяви дефолт по дълга си, Германия все пак ще спечели, твърди германският институт IWH.

Гърция се надява да достигне до споразумение с кредиторите си по третия спасителен заем на стойност 86 млрд. евро през тази седмица.

До момента Германия е предоставила 90 млрд. финансиране и иска по-строги условия за нова сделка.

Гърция пропусна две ключови плащания към Международния валутен фонд (МВФ) през юни и юли преди да бъде достигнато до сделка за мостов кредит, предложена от лидерите на ЕС.

Условията по третия спасителен заем трябва да бъдат договорени преди 20 август, когато е следващата вноска на Гърция към Европейската централна банка (ЕЦБ), като Германия изисква строги реформи от страна на гръцкото правителство.

Последното проучване на Halle Institute for Economic Research обаче сочи, че Германия е спестила повече от 3% от брутния си вътрешен продукт (БВП) между 2010 и 2015 г., до голяма степен заради гръцката криза с дълговете.

Гърция получи първия си спасителен заем от ЕС и МВФ през 2010 г., като оттогава през последните пет години Германия осигурява финансиране чрез директни плащания, МВФ или Европейския механизъм за стабилност.

Изследването на IWH обаче сочи, че всеки път, което е имало бум на гръцката криза през тази година и по-голяма вероятност Гърция да излезе от еврозоната, доходността по германските държавни ценни книжа е спадала. Когато обаче новините са били по-добри, доходността по облигациите се е повишавала.

Дори ако ситуацията внезапно се успокои, Германия вероятно ще продължи да се възползва от нея, твърди IWH, тъй като падежите на средносрочните и дългосрочните държавни ценни книжа, издадени през последните години, са все още далеч във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 8 години
виновен е че ги е избирал и е вярвал на популизма им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
IDontCare
преди 8 години
Еми аз кво казвам бе! Гръцките политици и еврото са виновни за кризата в гърция! Какво е виновен обикновения човек, че политиците теглят кредити като откачени за да ги преизберат после. Португалия,Испания и Италия са същата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 8 години
Големи жертви са гърците. Влязоха в Еврозоната на куц крак, години наред си подправяха статистически данни за да точат европари и евтини кредити - само дето ги използваха за да си подобрят стандарта, вместо да си подобрят производителността. На мен не ми изглеждат като жертви. Ако смятаха, че еврото ги е провалило, отдавна да си бяха върнали драхмата. Нали отначало уж това искаха - когато вероятността да се случи беше малка. Но щом и Германия заговори за напускане, веднага си оцапаха гащите от страх и приеха всички условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
IDontCare
преди 8 години
Гърция са жертва на Еврото понеже им даде възможност да вземат заеми като германци! Политиците са много виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 21
STRAHO
преди 8 години
...и това са само част от начините по които Германия се облагодетелства от ситуацията в Гърция! САМОЧАСТ от начините! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 21
STRAHO
преди 8 години
Като пишехме че Гърците са прави имаше порой от глупости от рода на "Мързеливите гърци не искали да си плащат" !!! Е.... сега убедихте ли се че Ципрас и Варуфакис са достойни представители на нацията си!? ...или още има съмнения!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Stone_Kold
преди 8 години
са разбрахте ли що имаше референдуми и разни дрънканици и напрегнати момент в преговорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още