IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция готова за "разрив" с кредиторите, ако преговорите не вървят добре

Гърция няма да е в състояние да обслужва дълга си, ако не получи финансова помощ, предупреди анонимен източник от правителството

21:21 | 27.03.15 г. 8
Гърция готова за "разрив" с кредиторите, ако преговорите не вървят добре

Гръцкият втори министър за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос заяви, че правителството е подготвено за "разрив" с кредиторите на страната, ако сегашните преговори не вървят добре, предадоха AP и БТА.

Цакалотос посочи пред частния телевизионен канал Стар ТВ, че правителството не би преговаряло успешно, ако не предвижда скъсване с партньорите.

Гърция води сега преговори със своите кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да постигне деблокиране на спешно необходимите на страната оставащи средства от международните заеми.

„Гръцкият народ разбра, че ние подкрепяме трудещите се, подкрепяме хората, които загубиха много в предишната ситуация и че сме готови за разрив, ако нещата не вървят добре”, посочи Цакалотос.

Според него без да се предвижда възможността за сблъсък, кредиторите на Гърция просто биха наложили на страната строги мерки за икономии, които правителството, избрано през януари, обеща да отмени.

Гърция няма да е в състояние да обслужва дълга си, ако не получи финансова помощ

Гърция обяви, че няма да бъде в състояние да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не пристъпят към отпускане на изостаналите траншове от финансовата помощ, предадоха междувременно DPA и AP, като цитираха гръцки правителствен служител, пожелал анонимност.

Правителството даде да се разбере на всички равнища на еврозоната и Международния валутен фонд, че няма да продължи да обслужва дълга си, използвайки свои собствени ресурси, ако кредиторите не пристъпят незабавно към отпускането на нов транш от помощта, който е замразен още от 2014 г., е заявил гръцкият правителствен представител.

Страната не е получавала транш от Европейската комисия и МВФ от август 2014 г., но все още продължава да изпълнява своите задължения, напомни правителственият източник.

Кредиторите отказаха да изплатят последния транш от 7,2 милиарда евро от спасителната програма за Гърция, докато правителството не представи един приемлив списък с икономически реформи.

Гръцкото ляво правителство обяви днес, че е изпратило в Брюксел списъка от икономически реформи, изисквани от кредиторите. Парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис съобщи за DPA, че в събота делегация от финансовото министерство ще представи списъка от 18 реформи пред така наречената Брюкселска група от представители на кредиторите.

Филис каза, че правителството разчита да спечели 3 милиарда евро през 2015 г. от тези мерки, включващи борба с избягването на данъци, издаване на лицензи на медиите в страната и хазартни онлайн игри. Очаква се предвидените мерки да доведат до първичен бюджетен излишък от 1,5 процента за тази година вместо изисквания от кредиторите 3 процента, и до 1,4 процента икономически растеж.

Излизане на Гърция от еврозоната - малко вероятно, но страната може да въведе паралелно платежно средство

Има малка вероятност Гърция да излезе от еврозоната, умишлено или случайно, но страната може да бъде принудена да въведе алтернативно платежно средство, което да се използва паралелно с еврото, за да плати някои вътрешни сметки, ако скоро не бъде постигнато споразумение с кредиторите, посочиха източници от еврозоната, цитирани от Ройтерс.

В определен момент, когато правителството свърши парите за заплати и сметки, то може да започне да издава дългови разписки - ценни книжа, заявяващи, че притежателят им ще получи определен брой евро в определен момент в бъдещето. Тези дългови разписки след това бързо ще започнат да се търгуват на вторичния пазар с голяма отстъпка срещу истински евро и ще станат валута, назависимо как се наричат формално, която ще съществува паралелно с еврото, според високопоставен служител на еврозоната.

Ако правителството свърши парите за изплащане на заплати, пенсии и доставки, ще бъде принудено да въведе капиталов контрол, за да предотврати мащабно изтичане на евро от страната. Това може да ограничи сумите, които гърците могат да теглят от  банкомати или да изпращат в чужбина, както се случи в Кипър през 2013 г.

Дълговите разписки може би няма да се приемат широко в магазините и ще бъдат използвани за уреждане само на някои плащания, свързани с правителството, поне първоначално, посочва Ройтерс. 

Варуфакис няма да подава оставка

Гръцкото правителство опроверга днес медийни слухове, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, известен с това, че понякога предизвиква раздразнението на европейските си колеги, се готви да подаде оставка, съобщава AFP.

Тези слухове се появиха след статия в германския в. "Bild", цитираща "правителствен източник", според която "е само въпрос на време" министърът да се оттегли от поста си.

Тези слухове са напълно безпочвени, посочи пред AFP говорителят на правителството. Правителството "абсолютно категорично опроверга всякакъв проблем и всякаква хипотеза за оставка на Варуфакис", подчерта говорителят.

Днес следобед Варуфакис лично написа в Туитър по този въпрос: "Всеки път, когато преговорите се нажежават, се появява нов слух за моята оставка, моя край и т.н. Доста забавно".

Изглежда обаче, че министърът, който присъства непрекъснато в европейските медии от идването на власт на лявата радикална партия СИРИЗА в края на януари, е ограничил малко програмата си за интервюта и публични изяви, отбелязва АФП. Това обаче не му попречи да даде три интервюта за чуждестранния печат тази седмица, посочва агенцията.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Kockata_Mitev
преди 8 години
Всъщност комунизма тук няма нищо общо.Ципрас просто не иска хората да мизерстват.ВСЪЩНОСТ ИДЕИТЕ МУ СА АБСОЛЮТНО ПРИЛОЖИМИ В БЪЛГАРИЯ НО НЕ И В ГЪРЦИЯ.Взеха са много не без помоща на амариканската мушингия.Добре че поне успяха да завъртят част от тях в икономиката.Никой няма да им прости,никой.Е ще гризнат някой и друг немски бизнес и някое имотче но швабите ще го преживят.В момента тропат на всички врати и ако годината бе друга и цената на петрола бе друга щяха да получат мечешка прегръдка и някой милиард от Роша но в монента те си имат други проблеми.Китайците не биха се хванали на грътцкото хоро единствено банкстерите отвъд атлантика биха напечатали някой и друг долар но въобще не им трябва на гърчолята да се хващат със тях и те го знаят.Ципрас е на ход а всъщност няма ход.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Европейците няма да дадат пари, но и не искат да излезе, че не са пожелали да дадат.Така че призивите от самата Гърция за напускане на ЕЗ е в изгода на Европейците.Меркел не може да си позволи при никакви обстоятелства да дава още пари на Гърция. Ако даде, това означава че се слага край на правилата и чао ЕС.Това фрау Меркел няма да позволи.По-добре Гърция да излезе отколкото ЕС да се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 5
shpono
преди 8 години
Комуниста е мързелив, безотговрен, за сметка на това много крадлив. Комунистите винаги обещават да вземат от трудолюбивите и заможните и да дават на мързеливите бедни. Но каквото успеят да окрадат не го делят си никого. Запазват го за себе си. Комунистите от Сириза не правят изключение. На гърците тепърва им предстои да усетят прелестите на комунизма. Умирам от кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 8 години
Като зная кои са нашите представители в Европейския съюз и ако и от другите страни са такива, направо ми е чудно, как все още не се е разпаднал............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
смях ако кредиторите дадат на Гърция 7,2 млрд те ще върнат на тях 1-2 млрд.Ако не им дадат май ще трябват да орежат всички обещани придобивки и после още толкова.Докато не станат заплатите им по 300 евро все ще искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Pivoley
преди 8 години
"В определен момент, когато правителството свърши парите за заплати и сметки, то може да започне да издава дългови разписки - ценни книжа, заявяващи, че притежателят им ще получи определен брой евро в определен момент в бъдещето." Мирише ми на гражданска война. В превод горното означава, че държавата ще ореже сериозно заплатите на държавните служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Мда, трябва им някакъв тип хартийка да преминава временно през джобовете на раята. Тези изтичащи в чужбина евра, за които говорят вече отдавна са по черните дупки. От банките са изтеглени десетки милиарди евро и вече са "там където трябва". От тук насетне остава само малко като Лупи и Батков дето давали акции за по 1 милион срещу 1 лв... :-) на предприятия (футболни клубове) с по десетки милиони задължения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"но страната може да бъде принудена да въведе алтернативно платежно средство, което да се използва паралелно с еврото, за да плати някои вътрешни сметки"М да - малко ДЦК да прехвърлят към населението е момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още