IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция не можа да разплаче еврозоната

Основните кредитори на страната обаче не са готови тя да напусне валутния съюз

22:10 | 17.04.15 г. 6
Гърция не можа да разплаче еврозоната

Гърция не успя да привлече много симпатии от страна на затъналите в дългове държави в еврозоната, пише в свой коментар американското издание USA Today. Атина съобщи, че не може да плати своите задължения и е близо до фалит, допълва изданието.

„Не храним симпатии към Гърция", коментира френският финансов министър Мишел Сапен в интервю преди пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която се провежда във Вашингтон.

Гърция трябва да съблюдава европейските правила, важащи за всички страни, категоричен е той. 

Самата Франция обаче нарушава европейските изисквания с прекомерен публичен дълг, който вече достига почти 100% от брутния вътрешен продукт на страната. ЕК даде срок на Париж да го намали до 2017 година, допълва USA Today.

Темата за Гърция е една от водещите по време на разговорите между представители на Световната банка и МВФ в американската столица, отбелязва Reuters. Участниците в срещата ще коментират и програмата на МВФ за Украйна, както и политиката на Европейската централна банка.

Припомняме, че Financial Times съобщи в понеделник, че Атина се готви да обяви фалит, ако не постигне споразучение с кредиторите си до края на април. Това веднага повдигна коментари как би се отразило това на членството на Гърция в еврозоната.

Основните кредитори на Гърция не са готови страната да напусне еврозоната, поне докато премиерът Алексис Ципрас все още показва желание изпълни някои от основните им искания, пише Irish Times. "По наше мнение Гърция няма да излезе от еврозоната", коментираха анализатори от JP Morgan.

Гърция ще бъде основната тема и на срещата на финансовите министри на ЕС, която ще се проведе следващата седмица в латвийската столица Рига, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
ivan.kostov.39
преди 8 години
Наскоро един безработен приятел ме помоли за пари назаем. Каза, че ще ми ги върне след месец. Зная го, че е затънал в дългове и няма от къде да вземе пари за да ми ги върне. Дадох му . И сега кво? Да ида да му разпродам покъщнината ли? Или количката с която пренася багажи и припечелва по някоя пара за хляба си? Подобна е ситуацията в Гърция. Дали са пари на продажните правителства преди сегашното и сега искат за парите си малкото което носи доходи на държавата и дава шанс да се въстанови.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
В Гърция не стои въпросът за много пари ,а за геополитика.В края на краищатаЕвропа и САЩ ще развържат кисиите иначе руснаците и китайците са на ход,коетоза САЩ може да се окаже катастрофа и гърците много добре го знаят и брилятнооттиграват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
" поне докато премиерът Алексис Ципрас все още показва желание да изпълни някои от основните им искания "Въпросът е там , че от другата страна има още повече искания , които обезсмислят първите .Ще има валута различна от Е , каквото и да значи това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Основните кредитори на страната обаче не са готови тя да напусне валутния съюз---хе хе .... късно е ... като сте "инвестирали" - да сте мислили ! като даваш, трябва да даваш толкова, колкото реално може да вземеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
ivan.kostov.39
преди 8 години
Я кредиторите да духат супата!!!!! Друг път да не раздават пари току тъй! Ако не са си научили урока, да дадът и на мен някой друг милион ........ :))))))))))))))И нека знаят, че тия пари дето ги дават на Българското правителство - НЯМА ДА ИМ ГИ ВЪРНЕМ :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tyrista.
преди 8 години
relax... no worries, wait the meeting in Riga
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още