IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция след утрешния ден

Парадоксално политическият хулиган Алексис Ципрас може да се окаже стимулът на промени в еврозоната и ЕС

10:43 | 16.07.15 г. 9
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка:<em>&nbsp;Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

С цената на тежки компромиси гръцкият премиер Алесис Ципрас успя да прокара поисканите от еврозоната реформи и сега топката е в полето на „старата“ Европа. Подложен на силна критика от свои и опозиция, на натиск от Европа, той предложи на еврозоната неща, които бяха искани многократно в годините, в които Гърция разчита на спасителни заеми от Европейския съюз (ЕС).

В емоционална молба за подкрепа към своите съмишленици Ципрас честно си призна, че някои мерки в споразумението не са добри, но пък то ще спаси банковата система и ще даде още няколко години за реформи на Атина. И призова – ако някой има по-добро решение или план как страната да се справи, нека го даде.

В отговор гръцките медии посочиха, че преди седмици крайнолевият енергиен министър Панайотис Лафазанис е предложил друг път на Гърция – затваряне на банките и прибирането на средствата в тях. С тях страната е трябвало да изплаща задълженията, както и пенсии и заплати, докато се завърти печатницата на пари.

Дали този вариант щеше да е по-добър за южната ни съседка остава само да гадаем.

От опозицията не пропуснаха да нападнат правителството, че са влошили ситуацията и затварянето на банките е в резултат на лошото управление. Но пък подкрепиха Ципрас за втори и както заявиха – последен път.

Дали този път Атина ще се справи пък е въпрос на време, както и че вероятно дните на Алексис Ципрас начело на страната са преброени, освен ако не измъкне ново асо от ръкава си. Късно снощи правителството му оцеля на косъм – общо 39 депутати от СИРИЗА не подкрепиха предложението на своя премиер и така в подкрепа на Ципрас са вече 124-ма депутати от собствената му партия.

Предстоят промени в кабинета, след които ще стане ясно как ще бъдат разпределени картите.

Времето ще покаже каква следа в историята на Гърция ще остави „бунтарят, който отказа да носи вратовръзка“. Все пак за първи път южната ни съседка преговаря разгорещено, а не просто приема условията на кредиторите. Преди управляващите да бъдат обвинени, че забравят предизборните си обещания, всъщност те така и не обещаха, че няма да приемат споразумение, а само че ще работят за разумно такова. И е факт, че Атина от години се нуждае от побутване и реформи, а предишните правителства не може да се каже, че са безгрешни. Само един факт - за спасяване на банки предишното правителство е наливало пари в замяна на акции, но... без право на глас. 

Най-парадоксалното е обаче, че именно Алексис Ципрас може да се окаже стимулът за промени в еврозоната и Европейския съюз.

Политическият хулиган с на момента високомерно, на моменти детинско, а и дори налудничаво поведение, с каменно изражение или широка усмивка при разговорите, показа на Европа, че статуквото не може да продължава.

Еврозоната сега е просто един съюз, в който 19 (засега) страни споделят обща валута. Но тя трябва да бъде успешно управлявана, да има свое правителство, което стриктно да следи за спазване на правилата. Защото в момента, дори и с обща парична политика, нейното изпълнение е оставено в ръцете на отделните страни членки. Така целият съюз е зависим от слабостите в управлението на всеки един от членовете му, от грешните избори и лошите реформи.

Ако се стигне до промяна в еврозоната в посока единно управление, е напълно възможно да се направи и следващата важна крачка в развитието на ЕС – от Европа на нациите до Европейска федерация. Идеята беше веднъж лансирана в края на първия мандат на Мануел Барозу.

Кризата обаче спря развитието на идеята, но на този етап и ЕС е спрял развитието си. Идеята за създаването на единна общност е да съживи европейската икономика след годините на две световни войни. Но освен икономически блок целта ù е и да възроди доверието между народите на Стария континент. Институциите в Брюксел настояват, че ЕС не е просто касичка, в която се събират парите на държавите и се разпределят - „на всекиму според заслугите“.

Да се забравят националните различия е истинско и вероятно непреодолимо предизвикателство, особено в годините на криза, когато „чуждите“ взимат работата на „своите“.

Шансът на ЕС обаче е именно това - федеративно управление, защото общността в този си вид отдавна изчерпа своите възможности да се развива и продължава напред.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Щом комуниста го казва смятай че комунистите станаха най честните. Банките им крадат парите, те са пирамиди от класа. Само не мога да разбера защо комунист го казва а некомунистите просто не реагират на тази кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Щом комуниста го казва смятай че комунистите станаха най честните. Банките им крадат парите, те са пирамиди от класа. Само не мога да разбера защо комунист го казва а некомунистите просто не реагират на тази кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Цялата статия ми звучи като някакъв некролог на Ципрас.....,чакайте бе хора.....,той още е жив.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
"крайнолевият енергиен министър Панайотис Лафазанис е предложил друг път на Гърция затваряне на банките и прибирането на средствата в тях".Е тва комунистите от всички държави са една и съща ***. Но Гърция има късмет този на практика не взема такива решения. Докато в България такива *** ни управляват повече от 60 години и резултатите са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Когато на тукашните либерал-капиталета като Люсиенчо им обяснявам, че в исторически, политически и икономически план следва изграждането на социалистическо общество и че това е неизбежно, те ми викат, че съм червено ***. Да, ама аз имам две фирми и това, което се случва в Европа ми *** майката, а те са рицари на наемния труд, пишещи от къде ли не по земните кълбета и от позициите си на имащи некой лев в кредитните си карти пишат напоително кое как требва бъде при капитализма... хаха!Капитализмът беше до тук! По-скоро, до преди 30 години, но процесите от такъв мащаб са инертни с години. Това, което става в Гърция е само началото на бурната, революционна фаза на процеса, щото решение на гръцкия проблем няма, както е видно и за кьоравите! Имаме активирани и Украйна, и Ислямска държава... А сега, лека нощ децааа... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 8 години
А за да стане - трябва и това европейско правителство да спазва собствените си правила, което ЕК НЕ ПРАВИ и хората губят доверие в него и в ЕС като цяло. Последните 2 дена са абсолютно показни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
dr.5rov
преди 8 години
Приличаш ми на някои от онези ревюлиционери интернационалисти от далечното минало, които говореха за световната proletarska революция, защото само тя според Маркс ще реши проблемите на капитализма!Сега тази световна революция се нарича NWO.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
brababara
преди 8 години
Абсолютно споделям твоето мнение. За съжаление не вярвам да стане скоро, тъй като все още има прекалено много примитивно мислещи националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още