IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди излязоха на демонстрация в Мадрид в защита на единството

Проявата се организира ден преди референдума за независимост от Каталуния в неделя, който Мадрид се зарече да не се проведе

15:39 | 30.09.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди хора, носещи испански знамена, демонстрираха по улиците на Мадрид, за да защитят единството на Испания в навечерието на референдум за самоопределение, свикан от борещите се за независимост на Каталуния въпреки забраната, която централната власт наложи върху вота, предаде БТА.

Демонстрантите се събраха на площад "Сибелес" в самия център на столицата, по призива на консервативната Фондация за защита на испанската нация, съобщава AFP.

Някои дори скандираха "Пучдемон в затвора". Карлес Пучдемон оглавява сепаратисткото каталунско правителство, което отправя предизвикателство към централните власти и испанското правосъдие, организирайки утре референдум, който бе забранен като противоконституционен, припомня френската агенция.

В интервю за Associated Press испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че планът на регионалното каталунско правителство да проведе утре референдум за независимост е подигравка с демокрацията. Дастис обвини правителството на Пучдемон, че се опитва наложи система, противоречаща на целите и идеалите на ЕС.

В същото време испанската полиция съобщи, че 1300 от общо 2315-те училища, в които утре е предвидено да има секции за гласуване на референдума за независимост на Каталуния, са затворени от полицията. 163 училища със секции са окупирани от семейства, които се опитват по този начин да осигурят възможност за гласуване, предаде Ройтерс.

Испанската полиция е заела комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона, за да не допусне електронно гласуване. Полицията действа в изпълнение на заповедта на върховния съд на Каталуния, който освен това вчера поиска от Google да изтрие свое приложение, съдържащо информация, къде може да се гласува утре.
Мадрид обяви референдума за незаконен и заяви, че няма да допусне той да се проведе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
момче спри с комплексите, верно че Варненци са комплексари, но в софия има толкова софиянци, колкото у америка американци ! :):)аз имам повече колеги варненци тук, от колкото шопи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Никой в София не мрази Варна. Виж, обратното е повсеместно - достатъчно е да седнеш да говориш с който и да е варналия и на 30-та секунда започват плюнки и злоба по София, нищо, че иначе мьекането по софийските моловете и бруталното шофиране на авомобили с варненска регистрация из софийските улици е вече пословично. То е комплексарщина, то самомнение, то чудо... На Варна целият свят и е виновен, особено София, че не е столица и Намбър Уан в България,Европа, Света, Слънчевата система и общо взето Вселената... На никой не му дреме дали ще се отделяте - ми отделяйте се. И след тва си прибирайте селяндурското произнощение и се махайте от София, след като я мразите толкова много.... ама сте се нанесли с провинциалния си манталитет навсякъде. Кметове ти ги натрисат гербаджиите и банкянският ***. Изобщо не си позволявай да ги отъждествяваш със софиянци. Ясно ли ти е? Не вие ще се тделяте от "нас", а най-вероятно България ще ви бие шута в надутия комплексарски гЪЪз. ..Тиммаджийска клоака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Значи щом сме толкова ужасяващи и не ви пука на вас софиянци за нас, не е проблем да се отделим от вас. Вие обаче не искате въпреки, че ни мразите! Впрочем един ден ще си вземете и кметовете които ни натрисате и партиите регистрирани в Софийски градски съд :))) Стой и чакай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
тия скачания площадите бяха цветна революция в стил Украйна всичко организирано, платено и не не са скачали само софиянци ..... а сега като погледнеш парламента нема кьорав софиянец в него. Вие следите повече бг политиката знаете имената погледни ги от къде са .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
"Софиянецът" е само един, името му е Иван Костов. В София също има унищожена огромна производствена база, както и в цяла България. Основното ядро на пребоядисаната номенкллаура е селяндурска, точно като бай Тодор. И въпорсът не е само в корабостроителниците - имаше и друга лека и тежка промишленост, от която не е останало нищо !!. Така че ае у лево с мантрата "софиянци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Venislav
преди 6 години
Не виждам аргумент, не виждам контра-аргумент, едно празно мнение с лични полу-нападки, което не допринася за дискусията.Все пак ще е хубаво някой който смята че всички проблеми идват от софиянци ( а не примерно властимащите, които по някаква причина са решили да си живуркат в София) нека да каже, ако в един хипотетичен вариант област Варна е независима, какво ще спре сегашния проблем със София, да не се репликира и примерно община Вълчи Дол да реши че лошите варненци крадат и трябва да се отцепва? В крайна сметка за сегашното състояние са "виновни" хора от цяла България, защо смятате че същите проблеми няма да се репликират и на по-ниско ниво? Да не би да смятате че Варненци (или Пловдивчани, Бургазлии и т.н.) са друг народ опресиран от българите?От сегашния МС виждам че 5 от 21 министри са родени в София, другите броят ли се за софиянци или не? Ако Кралев *** обществени пари и ги харчи в София, това за крадлив софиянец ли се брои или крадлив варненец които харчи в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
bghighlander
преди 6 години
Много си "зелен", Вениславчо! Седни си, слаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Venislav
преди 6 години
Не е "конституция" а Конституцията. Както и да е, София не се е избрала сама за столица, представители от цяла България са го направили. Депутатите от София са малцинство. Депутатите от провинцията може да свикат ВНС и да променят Конституцията и столицата на страната.Ако не вярвате и не искате дори да опитате нещо да промените в сегашната законова рамка, която е правена от представители от цялата страна, защо си мислите че ако някоя област се отдели ще има някаква промяна. Нали пак същите хора ще пишат законите и ще гласуват в новия местен парламент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
bghighlander
преди 6 години
Гледам, че столичани пречат на референдума и си го просят! Сега ако каталунците са кууурназ ще си *** мамата там! Както и с баските преди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
bghighlander
преди 6 години
Ще се делим, щото софиянци се изживяват като господари на Вселената! Не може за 100кв км да прпееВем цялата държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още