IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският парламент взе решение да не се отказва от сделката ЕС-Украйна

Решението бе взето въпреки референдума, на който над 60% от гласувалите се противопоставиха на споразумението

11:12 | 20.04.16 г. 50
<p>
	Холандският премиер Марк Рюте.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Холандският премиер Марк Рюте. Снимка: архив Ройтерс

Холандските депутати гласуваха да не се отказват от споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна във вторник. Решението бе взето въпреки референдума по-рано този месец, на който над 60% от гласувалите се противопоставиха на сделката, пише POLITICO.

На необвързващия референдум на 6 април холандците категорично отхвърлиха споразумението, което има за цел да създаде по-близки икономически и социални отношения между ЕС и Украйна. Само 32% от имащите право на глас участваха в гласуването, с което едва се премина прагът от 30%, за да бъдат резултатите валидни.

Във вторник депутатите от холандската опозиция поискаха да се отмени по-ранен парламентарен вот в подкрепа на споразумението за асоцииране, но гласовете им се оказаха недостатъчни с резултат 71 към 75.

Депутатът от Социалистическата партия Хари ван Бомел, който внесе искането за отмяна на по-ранното решение, изрази разочарованието си в Twitter, казвайки: „гласоподавателят бе изкаран от играта“.

Сега холандският министър-председател Марк Рюте има повече време, за да се опита да договори условията на споразумението с останалите лидери на ЕС.

Миналата седмица той поиска повече време, за да намери „решение, което ще е справедливо към референдума“, съобщи AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Абе остай го тоя е фурнаджийска лопата. Законното правителство законно не се съобразява със законния референдум - и това го наричат демократично управление, па после ходят да търсят диктатори в чужбина, че да ги свалят от власт. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Хайде да не се лъжем, Холандия не може да промени сама нищо в това споразумение. Истината е, че Холандия е само една от зъбчатките на мастодонта ЕС и ако нещо запъне ще бъде натисната от по големите зъбни колелета и пак ще се задвижи в "правилната посока" както и стана в момента---дори и 60% да бяха гласували, пак щеше да ми говориш същото, "той бил консултативен". Защо защитаваш тая теза незнам. Апропо, харесаха ли ти промените в нашия закон за гласуване и референдуми вчера? Ще ги защитиш ли и тях, само защотото са станали закони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Ти чети бе "умен" и тогава пиши! Ти каза че премиера им е отказал да се съобрази с референдума, а не аз! Парламента отказа - значи отказа му е закон - сам го казваш! Ти май съвсем се оплете! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Ако активността е над 30 процента, при такава голяма преднина на отговора "не" смятам, че не можем да пристъпим към ратификация", каза Рюте.---Холандските депутати гласуваха да не се отказват от споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна във вторник.---Сега холандският министър-председател Марк Рюте има повече време, за да се опита да договори условията на споразумението с останалите лидери на ЕС.---Хайде да не се лъжем, Холандия не може да промени сама нищо в това споразумение. Истината е, че Холандия е само една от зъбчатките на мастодонта ЕС и ако нещо запъне ще бъде натисната от по големите зъбни колелета и пак ще се задвижи в "правилната посока" както и стана в момента. ---УправлениеФормапарламентарна република (от уикито) , което ако не знаеш да ти кажа значи - каквото каже парламента е ЗАКОН министър председателя е длъжен да изпълни. *** четете бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Отделно - ти дори не си си направил труда да прочетеш статията и да я осмислиш, ама коментираш и оценки даваш! Не правителството им не се съобразява с решението, а ПАРЛАМЕНТА им. Както е написано - сега мин. председателя им, който е подписвал спораумението(пак след санкция от парламента) ще има време да предоговори условията по споразумението, така че да отговори на притесненията на даже малнцинството от холандските граждани, които тази тема ги вълнува! Ама иначе ти и недуразуменията имаенуващи се инжинери и императори си лаете глупоси на кило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Така че, павете си труда да чете повече и да мислите повече, преди да давате оценки за нещо! Да уважавате хората с противоположно мнение и тогава, че повучавате същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Обори ме с аргументи бе мили!!! не с мантри! Ти почна с обидите, не аз. Аз ти отговорих. А за нещастието не Русе - само мога да съчувствам, но е факт, че ти и другия Русенец дето се води инжинерин - спорите без грам агрумент!!! И затова за мен сте такива - ***!Писах тук за да отговоря на другото заблудено човеченце - императоров. Холандия е една от най великите демокрации в Европа и света и да се обвияват в незачитане на народната воля е абсурд! референдумите там са незадължителни, и е по преценка на парламента да прецени дали да се съпбрази с тях или не. Такава им е конституцията, манталитета и т.н така и правят! Най *** пример - преди години когато пак на референдум отхвърлиха проекта за Европейска конституция, парламанета им се съобрази с решенеито, защото имаше участие от над 60 % , макар че отново резултата бе необвързващ. И въпреки че всички в парламента знаеха до какво ще доведе това. Но просто този референдум имаше достатъчна представителност.!За разлика от този!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 8 години
поне измисли нещо свое ... знаем че си т.ъп, но поне не го демонстрирай---ти какво свое измисли? днес те виждам само да адвокатстваш и да лижеш Георги. Оригиналдъ си отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Аз на баща си мога и да му викам както си искам, но това не променя факта какъв човек си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 8 години
... иначе губене на време е била онази една минута на на неизвестният човек който те е направил :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още