IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Horizon Pharma иска да закупи Depomed за 3 млрд. долара

Ирландският производител на лекарства отправи непоискана оферта за придобиването на своя по-малък американски конкурент

19:16 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Horizon Pharma иска да закупи Depomed за 3 млрд. долара

Ирландският производител на лекарства Horizon Pharma отправи непоискана оферта за придобиването на своя по-малък американски конкурент Depomed за 3 млрд. долара, предава New York Times. Това е последната сделка от поредицата в сектора на здравеопазването и в частност във фармацевтичната индустрия.

Horizon Pharma, която произвежда лекарства за лечение на артрит и редки болести, съобщи, че се опитва да проведе „приятелски и поверителни дискусии“ с борда и мениджмънта на Depomed от март. Но от специализираната фармацевтична компания, чиято дейност е насочена към производство на лекарства за лечение на болки и други състояния на централната нервна система, са парирали опитите.

Предложението за близо 3 млрд. долара е платимо изцяло в акции. Офертата от 29,25 долара на акция представлява премия от 42% от цената на затваряне на акциите на Depomed в понеделник, а именно – 20,64 долара.

„Решихме да сведем това предложение на вниманието на акционерите на Depomed, от които очакваме, имайки предвид възможността да разберат финансовите, стратегическите и оперативните ползи от тази сделка, да я подкрепят и да окуражат своя борд и своя мениджмънт да започнат директен конструктивен диалог с нас“, призовава президентът и главен изпълнителен директор на Horizon Pharma Тимъти Уолбърт.

Ако сделката бъде финализирана, тя ще бъде поредната за Horizon Pharma за последните две години. От Depomed потвърдиха, че са получили „непоискана, строго поверителна и несъстезателна“ оферта за придобиване. Компанията цел е идентична с предходни покупки на Horizon Pharma.

„След внимателно обсъждане и консултации с финансовите и правните консултанти бордът на Depomed единодушно реши, че не е в най-добрия интерес на Depomed или на неговите акционери да се пристъпва към предложението“, гласи становище на щатското дружество. „Бордът е уверен, че преследването на собствените ѝ стратегически планове е най-добрият ход напред за компанията и акционерите към този момент.“

През 2014 г. Horizon Pharma закупи Vidara Therapeutics International за 660 млн. долара и Hyperion Therapeutics of California за 1,1 млрд. долара през март.

Базираният в град Нюарк, Калифорния, Depomed произвежда обезболяващи лекарства, измежду които и Nucynta. През 2014 г. приходите от продажби възлязоха на 114,2 млн. долара. В дружеството работят около 450 души.

Базираният в град Дъблин ирландски производител Horizon Pharma прави лекарства за лечение на редки болести, измежду които Actimmune, което се използва за понижаване на честотата и тежкия характер на сериозни инфекции, свързани с с хроничната грануломатозна болест. Компанията реализира приходи за 297 млн. долара през 2014 г., като осигурява работа на над 630 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още