IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Белгия затегна правилата за убежището

Бежанският статут първоначално ще се дава за срок от 5 години, усложнява се режимът за събиране на семейства

12:30 | 29.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на мюсюлманската общност в Белгия участват във възпоменателно шествие за жетвите на летището и метростанцията в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членове на мюсюлманската общност в Белгия участват във възпоменателно шествие за жетвите на летището и метростанцията в Брюксел. Снимка: Ройтерс

След като през миналата седмица Австрия затегна правилата за убежище, правителството на Белгия също въведе ограничения за търсещите убежище, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Камарата на Федералния парламент одобри предложенията, според които предоставеният бежански статут ще бъде временен и ще може да бъде отнеман при допуснати провинения.

Усложнява се режимът за събиране на семейства, при който бежанец може да покани при себе си свои роднини.

Законодателните промени предвиждат бежанският статут да е валиден за срок от пет години. След изтичането на този срок се дава право на търсещия убежище да поднови статута си на безсрочен.

Статутът ще може да бъде отнеман, ако бежанецът бъде осъден за тежко престъпление или ако в държавата, от която е дошъл, условията са се променили значително и трайно.

Статутът може да бъде отнет независимо от обстановката в държавата на произход на търсещия убежище, ако той е получил закрила с измама или е осъден като опасен за сигурността, или е извършил военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Бежанците, чийто статут бъде отнет, ще получават заповед за напускане на Белгия. Възможно е заповедта да засяга и членовете на техните семейства.

Молбите за събиране на семейства на бежанци занапред ще бъдат разглеждани не за шест, а за 15 месеца, предвиждат още промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още