IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch може да понижи рейтинга на Каталуния

Политическото напрежение между централното правителство и региона вероятно ще се увеличи в краткосрочен план, смята агенцията

10:00 | 06.10.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings предупреди, че може да понижи рейтинга по държавния дълг на Каталуния. И друга агенция за кредитен рейтинг - Standard & Poor's, публикува подобен доклад по-рано през седмицата на фона на засилващото се напрежение с Мадрид, което ескалира заради натиска за отделянето на региона.

Според Fitch политическото напрежение между централното правителство и Каталуния „вероятно ще се увеличи в краткосрочен план“. „Това може да доведе до непредвидими събития, включително потенциално премахване на държавните фондове за ликвидност в Каталуния", добавя агенцията за кредитен рейтинг, цитирана от Ройтерс.

Кредитният рейтинг на региона вече е в спекулативната категория "BB". Fitch оправдава решението си с "непредсказуемите събития", които могат да се случат, включително "възможни смущения" в ликвидността, до която има достъп Каталуния, макар и "това да не е най-вероятният сценарий в момента" според агенцията. 

Късно в сряда S&P Global Ratings обяви, че поставя облигациите на региона в списъка за наблюдение и потенциално понижение на рейтинга, като постави оценка "credit watch negative". "Виждаме опасност тази ескалация да навреди на координацията и комуникацията между двете правителства, което е от съществено значение за способността на Каталуния да обслужва дълга си навреме и изцяло", пише в изявлението на S&P.

S&P също се обосновава с ескалацията на политическия конфликт между централното правителство на Испания и местните власти на провинцията след референдума в неделя. Оттогава конфликтът ескалира, след като испанското правителство отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния и призова местния премиер Карлес Пучдемон да се върне на пътя на закона, "от който изобщо не биваше да се отклонява". По-рано през деня Пучдемон нарече централното правителство "безотговорно" заради отказа му да приеме посредничество. 

Каталуния е основен двигател за икономическия растеж на Испания и генерира около 19% от БВП на страната.

Основният борсов индекс на Испания IBEX 35 се възстанови в четвъртък от резките спадове в началото на седмицата, тъй като испанското правителство предприе стъпки за блокиране на отцепването на Каталуния. Fitch заяви, че очаква сегашното напрежение между Мадрид и каталунските власти да се смекчи.

„В средносрочен план нашето предположение е, че сегашното напрежение ще се облекчи и подкрепата на централното правителство за Каталуния при обслужването на дълга ще продължи", посочва агенцията.

Всичко за събитията в Каталуния следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Не разбрах, тези всичките рейтингови агенци смта каталня за отделна държава ли вече та ще им свалят рейтинга?А на Испания? Или за ЕС не може, защото това единственото правилно, което може да съществува....А, кога смятат да свалят рейтинга на Област Смолян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
На колектива вече не му става...тъй че , всеки да си търси мястото под слънцето...и да се оправя сам , естествено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Имаше една стара поговорка - който се цепи от колектива, колектива ще му.....Та така и с рейтингите на Каталуния и UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Понижават , щот тъй са им поръчали отгоре... абе тия рейтинговите агенции защо въобще още ги пишат , по фалшиви от тях няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Абе що бе, даже трябва да им го повишат. Все пак дълговете за Мадрид ще останат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още