IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ пое отговорността за нападението в Ница

Тази сутрин са били арестувани и четирима мъже от обкръжението на атентатора

12:12 | 16.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Терористичната организация ИДИЛ поема отговорността за смъртоносното нападение от четвъртък в Ница, Франция, се казва чрез декларация, публикувана тази сутрин в един от сайтовете на джихадистите.

31-годишният Мохамед Лахуаедж Бухлел, който е от тунизийски произход и е работил като доставчик в Ница, се вряза с камион в тълпа, празнуваща Деня на Бастилията, отнемайки живота на 84 души и ранявайки още 202. Четири деца остават в критично състояние, коментира ABC News.

"Изпълнителят на операцията (. . .) в Ница, Франция, е войник на "Ислямска държава". Той извърши операцията в отговор на призивите да бъдат взети за мишени хората от страните в коалицията, която се бие срещу ИД", съобщава агенция Амак, свързана с джихадистката организация, цитирана от БТА.

Междувременно френският Съвет по сигурността и отбраната начело с президента Франсоа Оланд заседава тази сутрин в Елисейския дворец. Съвещанието е свикано във връзка с трагедията в Ница, информира пресслужбата на държавния глава, цитирана от ТАСС.

В срещата участват премиерът Манюел Валс, министрите от силовия блок, шефовете на тайните служби и висши военни. Извикана е и министърката на здравеопазването Марисол Турен.

Веднага след това съвещание Оланд ще председателства разширено заседание на правителството, също посветено на ситуацията в Ница, с участието на всички министри и шефове на ведомства.

Междувременно стана ясно, че са задържани четирима мъже от близкото обкръжение на запозодрения атентатор, предаде AFP в събота, цитирайки информация от разследващите. Арестуваната в петък бивша съпруга на 31-годишният мъж от Тунис също все още е задържана. Според Ройтерс обаче в събота са арестувани трима, а не четирима мъже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още