IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инцидент спря един от реакторите на АЕЦ "Пакш" в Унгария

Няма риск от изтичане на радиация, категорични са от централата

20:44 | 14.07.16 г.
Инцидент спря един от реакторите на АЕЦ "Пакш" в Унгария

Един от четирите реактора на ядрената електроцентрала в Унгария - АЕЦ "Пакш" беше спрян заради срив в електроподаването в системата за контрол на обекта, предадоха световните агенции.

Инцидентът в централата не поражда риск от изтичане на радиация. Другите реактори работят нормално. Започнали са ремонтни дейности. Очаква се реакторът да заработи отново в петък.

Централата е въведена в експлоатация през 1982 година, припомня БТА. Блоковете са от типа ВВЕР 440. Централата доставя около 50% от потребяваната в страната електроенергия.

През 2014 година  Русия и Унгария подписаха споразумение за изграждането на два нови енергоблока в нея с мощност 2200 мегавата. Общата стойност на проекта е 12 милиарда евро. ЕК обаче проучва в съответствие с европейските правила ли е отпускането на средства за разширяването на централата от страна на унгарската държава.

През 2003 година в централата стана сериозен инцидент във втори енергоблок. Тогава заради повреда в пречиствателната система се стигна до изтичане на радиоактивен газ. Случаят бе квалифициран като сериозен по международната скала на инцидентите в ядрени обекти.

Тогава причината за аварията бяха недостатъци в конструкцията на пречиствателната система, използвана в обекта и доставена от френския концерн Фраматом. За преодоляване на последиците от аварията бяха необходими три години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още