IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа затвориха със силни ръстове

Сделката за гръцкия дълг и възстановяването на цената на петрола повишиха инвеститорското настроение

19:24 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на водещите борси в Европа приключиха търговската сесия в сряда с ръстове, след като Гърция, кредиторите й и европейските финансови министри постигнаха споразумение, а възстановяването на цената на петрола повиши настроението, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се покачи с 1,23% до 348,36 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се разшири с 0,7% до 6 262,85 пункта. В Германия DAX 30 затвори на едномесечен връх след 1,47% ръст до 10 205,21 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 1,13% до 4 481,64 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете повишение от 2,32% до 9 125 пункта.

Данните от деня показват подобряване на бизнес климата в Германия. Денят обаче бе белязан от сделката за гръцкия дълг. Еврозоната даде на страната най-твърдото досега обещание за облекчаване на дълга в сделка, която финансовите министри определиха като пробив и която спечели обещание от страна на Международния валутен фонд да се включи в спасителния план за Гърция.

След преговори до малките часове на днешния ден министрите от Еврогрупата дадоха зелена светлина за деблокирането на транш от 10,3 млрд. евро за Гърция (решението подлежи на някои финални технически условия) като признание за болезнените фискални реформи, прокарани от правителството на премиера Алексис Ципрас.

Основният борсов индекс в Гърция ASE първоначално се покачи, но в крайна сметка затвори с лек спад от 0,04% до 641,80 пункта.

На корпоративния фронт след сделката за гръцкия дълг банковият сектор бе най-добре представящият се.

На борсата в Милано акциите на UniCredit поскъпнаха с 2,42% до 3,13 евро на фона на новините, че изпълнителният директор Федерико Гицони се оттегля от поста.

Fitch понижи кредитния рейтинг на Credit Suisse, но книжата на банката поскпнаха с 1,7%.

Френското издание Les Echos писа, че правителството обмисля да продаде целия си 14-процентен дял в PSA Peugeot Citroen. Книжата на автомобилния производител скочиха рязко – с 2,6 на сто до 13,83 евро за брой.

Пазарната капитализация на Anheuser-Busch InBev нарасна с 1,8% след новините, че пивоварната компания е получила зелена светлина от антимонополните органи на ЕС за придобиването на SABMiller. Книжата на SABMiller затвориха без промяна.

Сред най-губещите емисии бе тази на британския търговец Marks and Spencer, който отчете спад на годишната печалба и обяви план за преструктуриране на своя бизнес с облекла и със стоки за дома. Капитализацията на компанията се сви с 10,2%.

Новините поставиха под натиск други търговци от ранга на Tesco, Next и J Sainsbury.

На пазарите на суровини цената на петрола се приближи към 50 долара за барел след новите данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ, които показаха, че през миналата седмица запасите в САЩ са паднали с 4,2 млн. барела.

Поскъпването на петрола се отрази на енергийните дружества.

Книжата на Royal Dutch Shell поскъпнаха с 2,3%. Компанията обяви, че ще съкрати още служители и ще намали производството на петрол и газ в Ирландия и Великобритания след спада на цените на петрола.

Още за гръцкото споразумение можете да разберете от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още