IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да стане като Гърция, предупреди Варуфакис

Гърция стана "футболна топка за десните политици", посочи бившият финансов министър

16:10 | 02.08.15 г. 24
Испания може да стане като Гърция, предупреди Варуфакис

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис предупреди, че Испания може да стане като Гърция, ако й бъдат наложени същите мерки за икономии, предаде Танюг.

В интервю за испанския в. "Паис" Варуфакис каза, че испанците трябва да анализират икономическата и социалната ситуация в страната си и въз основа на това да оценят какво е нужно на Испания, независимо от това, какво става в Гърция или някъде другаде. 

"Опасността Испания да стане като Гърция е винаги налице и ще се превърне в реалност, ако се повторят същите грешки, които бяха наложени на Гърция", изтъкна бившият гръцки министър.

Варуфакис, икономист с необичайни идеи за еврото и преструктурирането на гръцкия дълг, подаде оставка ден след като на 5 юли гърците гласуваха на референдум против условията на кредиторите за нов пакет кредити. Гръцкото правителство обаче на срещата на върха на еврозоната на 12 и 13 юли се съгласи с още по-тежки условия за получаване на финансова помощ от тези, против които бе гласувано на референдума.

Испанският премиер Мариано Рахой и неговата консервативна Народна партия предупредиха, че Испания, на която тази година й предстоят избори, може отново да изпадне в криза, ако новосъздадената лява партия Подемос, близка до управляващата гръцка партия СИРИЗА, победи на изборите и промени икономическия курс на страната.

Коментирайки тези изявления, Варуфакис посочи, че Гърция е станала "един вид футболна топка за десните политици", които я използват, за да заплашват своите граждани.

Испания през 2013 г. излезе от петгодишна рецесия, а според прогнозите тази година ще достигне икономически растеж от 3,3 процента. Безработицата обаче е все още висока и достига 22 процента, което я нарежда на второ място в еврозоната след Гърция. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
...и още нещо , когато хората са отчаяни и не вярват вече на нищо , тогава се появяват и авантюристични теории за спасение. СИРИЗА и ПОДЕМОС не са се появили от въздуха , те са резултат на някакви процеси. Когато хората живеят що годе нормално , смяташ ли че ще тръгнат да следват тия движения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Лятото неизбежно идва , Берти...искаш или не . Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Това го знаеш , нали.Просто в един момент всичко рухва.И не си правете илюзиите че ако не спечелят комунистите всичко ше е ок , пътя е все натам , просто скоростта е различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
особено ако есента спечелят изборите комунистите ПОДЕМОС другото лято няма да е гръцко, а испанско....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Kaoru
преди 8 години
Те може и да не знаят, но ние знаем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Само не зная дали са ***, или просто са си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Брех! Интернет пълен с *** бре. Интернет, колкото информира - 2 пъти повече дезинформира. Проклетите пари, какво ли не правят :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
така е в политиката, като некой има бая акъл и не мое да го обориш, тряя да се отстрани иначе няма да стане, а нашия *** Горанката от Плевен той е на самотек и без тва икономиката ни се диктува от вънка, а вие тука си чакате някога да се опраат нещата еми чакайте си то ше дойде некога ама в друг живот ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
чек само за сравнение да покаем тука на Колето и на Бъфет ... Владислав Горановhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2оранов получава магистърска степен (1999) по счетоводство и контрол от Стопанската акаедмия в Свищов, след което започва работа в държавната администрацияYanis Varoufakishttps://en.wikipedia.org/wiki/Yanis_VaroufakisVaroufakis began his university education at the University of Essex in 1978. He moved to the University of Birmingham in 1982, obtaining a MSc in mathematical statistics. He completed his PhD in economics at the University of Essex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още