IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

История на фалитите: Гърция е фалирала още през 377 г.пр.Хр.

Страната която е фалирала най-много пъти обаче е Испания

19:37 | 15.06.12 г. 5
<p>
	<em>Испанският премиер Мариано Рахой и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Гърция е първата фалирала страна в историята. Това се е случило още през 377 г.пр.Хр., пише Луиза Бойесен, анализатор на CNBC в коментар за изданието.

Интересен е и фактът, че след обявяването на независимостта на страната през 1829 г., Атина е била в състояние на неплатежоспособност през половината от времето.

Великобритания технически не е фалирала от 1066 г., а Франция от 1812 г. Страната която е фалирала най-много пъти обаче е Испания.

Испания е фалирала 6 пъти през 18-ти век и 7 пъти през 19-ти век. Мадрид все пак не е фалирал през 20-ти век и засега успява да се задържи на повърхността и през 21 в.

Следващата седмица ще е интересна. Дни, след като Fitch и Moody’s понижиха кредитната си оценка за Испания, на 18 и 19 юни Мексико ще е домакин на поредната среща на страните от Г-20. Форумът вероятно отново ще е доминирана от дебата за европейската дългова криза.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) през май испанските банки са изтеглили от фондове на институцията рекордните 325 млрд. евро.

При това проблеми изпитват не само испанските банки. Заемите изтеглени от португалските банки през май също достигнаха рекордни стойности - 59 млрд. евро.

Вчера Standard & Poor’s обяви, че от 50-те най-големи европейски банки 27 имат негативна перспектива пред кредитния си рейтинг или са поставени под наблюдение.

На 19 и 20 юли ще се проведе срещата на Федералния резерв (Фед), а на 21 във Франкфурт ще се срещне и управителният съвет на ЕЦБ.

Основният въпрос, който вълнува инвеститорите, е дали Фед ще проведе нова „Операция Туист“ - за замяна на краткосрочен с дългосрочен дълг – и дали ще бъде даден сигнал, че централната банка е склонна да подкрепи пазарите чрез директно изкупуване на облигации.

Повечето пазарни участници очакват Фед и ЕЦБ да предприемат допълнителни стимули до края на лятото.

73% от инвеститорите участвали в проучване на Bank of America Merrill Lynch Global Research очакват ЕЦБ да предприеме нова операция по вливане на ликвидност през следващите 4 месеца. През май това са очаквали едва 46%.

Очакванията за допълнително вливане на ликвидност от страна на Фед също се повишават. При последното проучване това са прогнозирали 44% от 31% през май.

Интересно е, пише Луиза Бойесен, дали през следващата седмица ще може да попълним колекцията от крилати цитати за еврозоната, сред които се открояват:

Коментарът на испанския финансов министър Елена Салгадо, направен през февруари 2010 г., че „Испания не е Гърция“;

„Португалия не е Гърция“, на The Economist от април 2010 г.;

„Гърция не е Ирландия“, на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантино от ноември 2010 г.;

„Испания не е нито Ирландия нито Португалия“, отново на Елена Салгадо от ноември 2010 г.;

„Ирландия не е в гръцки води“, на ирландския финансов министър Брайън Ленихан от ноември 2010 г.;

„Нито Испания, нито Португалия са Ирландия“, на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия от ноември 2010 г.;

„Испания не е Уганда“, на испанския премиер Мариано Рахой от преди седмица;

„Уганда не иска да бъде Испания“, на външния министър на Уганда в отговор на коментара на Рахой;

„Италия не е Испания“, на Ед Паркър, изпълнителен директор на Fitch от юни 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
rex
преди 11 години
Айде малко по-сериозно. Съвсем на фантастика го ударихте.Държава Гърция съществува от 1830 година.Какви фалити, какви глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Костадин
преди 11 години
Както се вижда днес първият им фалит не се е отразил на гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Чудно как е успяла да фалира преди Христа, като не е съществувала ?! Името "Гърция" е измислено през 17-18 век във връзка с борбите на европейците срещу Османската империя. Било е по-удобно да се приеме, че южните Балкани са отделна държава, каквато никога преди това не са били. Фалитите на държавите са естествени, когато са предхождани от фалити на частни икономически субекти. Това показва, че държавата играе ролята на краен кредитор със своите отговорности. Фалирането на държава, без да е фалирал един сериозен частен икономически субект преди това, е меко казано неуместно. Или държавата е менте, или фалита е менте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 11 години
"ЕЗ не може без Гърция!" казва важно Ципрас докато му закопчават бялата риза и го завличат в стаичката с меки стени и малко прозорче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
freshamm
преди 11 години
"България е отличника на Европа" - премиера Б.Б . /от началото на мандата до края на играта /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още