IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС не е единен за мандата за преговори по "Северен поток" 2 с Русия

До седмици ЕК ще представи пакет от регулации, касаещи изграждането на морските газопроводи

22:50 | 19.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС нямат единна позиция дали да бъде даден мандат на Европейската комисия да води преговори с Русия за "Северен поток" 2, съобщи председателят на институцията Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Темата е била повдигната по време на Европейския съвет в Брюксел, стана ясно още от думите на Юнкер.

"Комисията още мисли, че мандат за преговори с Русия, ще бъде от полза", коментира още той.

Анализатори коментират, че Брюксел готви нов пакет енергийни регламенти, които ще бъдат представени на 8 ноември 2017 година, допълва още Ройтерс. Те ще бъдат свързани именно с усилията на Комисията да приложи европейските правила към морските газопроводи. 

Преди лятната ваканция на европейските институции комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович обясни, че 13 държави от общността подкрепят идеята за двустранни преговори с Русия за изграждането на газопровода. Един от големите противници обаче е Германия.

В ЕК не виждат икономическа обосновка от изграждането на "Северен поток" 2, а комисарят по енергетика Мигел Ариас Канете, както и Марош Шефчович, нееднократно са повтаряли позицията на Комисията, че този газопровод ще попречи на изпълнението на основните принципи на Енергийния съюз и може да влоши принципа на солидарността между еврочленовете.

Русия реши да строи разширението на "Северен поток" като част от плановете си да заобиколи Украйна при транзита на газ за Европа. В изпълнение на тази политика Москва започна строителството и на "Турски поток" по дъното на Черно море. На обвиненията , че проектите са политически обосновани, руската страна посочва, че има ръст на потреблението на газ в регионите, които ще бъдат снабдявани с газ от новите газопроводи.

В "Северен поток" 2 има и пет европейски компании, които са съакционери на "Газпром" в начинанието, посочват още от руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Еми за газопровода са Германия, Австрия, Франция и Холандия. Срещу него - Полша, Латвия, Литва, Естония... Кой ли ще натежи на кантара? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Интересно кой разумен германец ще даде на пияния господин на снимката да определя наклона на германската икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Е тоя филм ше е интересен ...как Германия ше прескочи Юнкера .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още