IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Най-лошото за Гърция беше избегнато не от мъдрост, а от страх

Според председателя на ЕК Гърция няма основание да се чувства унизена

10:50 | 22.07.15 г. 1
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че най-лошото за Гърция е било избегнато не заради проява на мъдрост, а от страх. Страхът направи споразумението възможно, а след страха винаги идва облекчението, допълва той в интервю за белгийския печат, цитирано от БТА.

Юнкер коментира, че Гърция няма основание да се чувства унизена, тъй като ЕК е направила всичко възможно "да заглади ръбовете" в преговорите за изход от кризата.

Председателят на ЕК заявява, че се тревожи за бъдещето "на нещата". Уточнява се, че с тези думи Юнкер няма предвид единствено Гърция, а Европа, защото покрай последните кризи са станали по-видими пукнатините в солидарността.

Юнкер дава пример с въпроса за мигрантите на фона на провала в преговорите за разселването на малка част от тях на задължителна основа, както предлагаше комисията. Председателят на ЕК коментира, че старите демони, национализмът и страховете от другите (народи и граждани) все още са живи.

По думите му европейците не обичат Европа, защото европейската конструкция е изградена с желанието на народите, но се е превърнала в елитарен проект. Според него това обяснява пропастта между общественото мнение и действия на бюрокрацията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/ Много хора знаят ,че е криза но по-важното е какво може и трябва да се направи(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още