IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирането на кабинет в Германия може да се проточи

Ще бъдем в състояние да сформираме правителство през декември или януари, предупреди представител на опозиционна партия

16:54 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андреа Наалес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андреа Наалес. Снимка: Архив Ройтерс

Сформирането на ново правителство в Германия може да се проточи до януари, предупреди генералният секретар на опозиционната Социалдемократическа партия Андреа Наалес, цитирана от Ройтерс.

„Никой не може да каже кога може да достигнем до момента, в който ще бъдем в състояние да сформираме правителство – възможно е да бъде през декември или януари“, каза Наалес, чиято партия в петък проведе предварителни преговори с консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел. „Не искаме да бъдем принуждавани да бързаме“, добави тя.

Меркел търси нов коалиционен партньор, след като на предвождания от нея Християндемократически съюз не достигна малко, за да спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите, проведени на 22 септември. Свободните демократи – досегашните партньори в коалиционното германско правителство – обаче не успяха да преодолеят 5-процентовата бариера за влизане в парламента, което наложи търсенето на нов коалиционен партньор.

Оценката на анализаторите за преговорите за сформирането на ново правителство досега е, че канцлерът се натъква на трудни и продължителни преговори с предпазливата опозиция.

През миналата седмица Социалдемократическата партия реши да подложи решението за сключване на широка коалиция с християндемократите на Меркел на проучване сред членовете си. Опровергавайки надеждите, че това може да се случи преди годишния конгрес на партията в средата на ноември, Наалес подчерта, че процесът би могъл да отнеме повече време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още