IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС хвърля пари на вятъра

Много от разходите на съюза нарушават собствените му правила, а делът на грешките се увеличава

15:53 | 12.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС хвърля пари на вятъра

Играта на покер за милиарди евро вече е изиграна. Днес сутринта Европейският парламент и правителствата на 28-те страни от Европейския съюз се споразумяха за бюджета на ЕС за следващата година. Като цяло според решението ЕС може да похарчи 135,5 млрд. милиарда евро през 2014 година.

Въпреки това много от тези пари никога няма да се озоват там, за където са предназначени. В неотдавнашния си годишен доклад за 2012 г. Сметната палата на ЕС осъди остро използването на фондовете на ЕС. "В повечето области на разходите не съществува всеобхватно съвпадане с важащите в момента правни норми", заключава базираният в Люксембург орган. 

Според неговите изчисления през 2012 г. около 6,5 млрд. евро от европейския бюджет (около 4,8%) не са похарчени в съответствие с разпоредбите. Този дял се увеличава всяка година от 2009 г. насам. Типичните грешки са плащания за проекти, които в действителност не отговарят на изискванията за финансиране, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Затова германската Асоциация на данъкоплатците призовава за последици. “Проверките на място често не са достатъчно строги", критикува председателят на асоциацията Райнер Холцнагел. Голяма част от пропилените средства на ЕС подлежат на съвместно управление. Въпреки това държавите-членки носят основната отговорност за контрола на субсидиите от ЕС. Това обаче води до конфликт на интереси. "Посредственият контрол е желан по политически причини, за да се запазят парите в страната", казва Холцнагел.

Особено невероятен е делът на грешки в разходите за селските райони, рибарството и здравеопазването. Според проби на Сметната палата на ЕС в тези области допустимата грешка достига впечатляващите 7,9 на сто.

Включително и случай като този на фермер от Полша, който се е ангажирал да защитава застрашени видове птици, като за тази цел всяка година не коси на различни места част от своите пасбища – между 5 и 10%. За тази цел той е получил от ЕС по 270 евро на хектар. При проверката обаче сметната палата отбелязва: „Площта или е напълно окосена, или необработена остава една и съща област, както и при предишни години, или пък се коси на места, които не отговарят на докладваните от орнитолозите местоположения.

Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Ако само 5-8% бюджета на ЕС се използва неправомерно, най-добре е да закрием цялата българска администрация и да прехвърлим разпределянето на всички данъчни приходи на Брюксел.В България поне 30-40 процента от бюджетните разходи се разпределят неправомерно и корупционно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това означава само едно - че това, което ни се представя като "грешки" всъщност е съвсем умишлена, целенасочена и последователна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Обществена тайна. Най голямата бюрократична, непрактична и непроизводителна машина, налива на всички фирми в ЕС, че трябвало да са по-производителни, енерго-ефективни, зелени и други. Да създава никого ненужни и утежняващи регулации... всяка седмица ЕП да се мести през половината европа, като пътуващ цирк. Нямам думи, че и това се плаща и богати и от най-бедните като нас. Пълен т***шак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още