IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Не съм таен привърженик на Brexit

Бих се радвал да се срещна с Доналд Тръмп, заяви британският премиер

13:03 | 27.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън опроверга категорично твърдението на бивш свой съветник, че е таен привърженик на Brexit (излизане от Европейския съюз), като подчерта, че напускането на ЕС ще навреди на икономическото бъдеще на Великобритания и ще усложни търговските й отношения със страни като Япония, предаде Ройтерс.

На пресконференция след срещата на високо равнище на Г-7 в Япония Камерън отрече описанието на Стив Хилтън, кръстник на починалия син на Дейвид Камерън и главен стратег на премиера през първия му мандат, че ако премиерът бил обикновен гражданин или депутат без специални отговорности или дори министър в кабинета, е щял открито да подкрепи излизане от ЕС. Хилтън изказва това свое мнение в четвъртък в материал на Times.

Същевременно премиерът подчерта, че няма търпение да бъдат постигнати правилните резултати - ЕС да се реформира и Великобритания да остане част от него. 

Запитан дали е предвидено посещение на Доналд Тръмп във Великобритания, Камерън заяви, че няма подобни договорки, но е готов да се срещне с потенциалния президентски кандидат на Републиканската партия на САЩ.

Камерън, който разкритикува предложението на Тръмп за забрана на влизането на мюсюлмани в САЩ като „глупаво и погрешно“, заяви, че „специалните отношения между САЩ и Великобритания“ ще оцелеят, независимо кой е президент или премиер.

„Няма да се оставя да бъда въвлечен в американските избори“, заяви Камерън пред репортери. „За Доналд Тръмп мога да кажа, че бих приветствал всеки, който успее за премине през тези маратонски процеси, за да поведе една от двете големи политически партии в САЩ - това е невероятен маратон".

Премиерът коментира и огласените в четвъртък данни, че на Острова през миналата година са влезли 333 хил. мигранти - една от най-високите стойности, откакто се води статистика от 1979 година. „Вчерашните цифри са разочароващи, но ситуацията започва да се променя, защото останалите европейски икономики започват да растат", каза той.

Камерън отдавна обещава да намали нетната миграция под 100 хил. на година, а неуспехът подсилва аргументите на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях статистиката доказва, че страната не може да контролира имиграцията, освен ако не напусне общността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
takiteasy
преди 7 години
Давидко не врещеше ли предиди време, че иска да ходи вън ако ЕС не му направи кефа? Сега иска да върне кефа и пак да ходи вътре...Много бих се зарадвал да излезат...тогава да видиш сеир...малиии и волатилноссс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още