IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Разговорите за реформиране на Европейския съюз ще бъдат дълги

Премиерът на Великобритания ще постави „британския въпрос“ по време на срещата на европейските лидери в Рига, въпреки че не е част от програмата

12:42 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камерън: Разговорите за реформиране на Европейския съюз ще бъдат дълги

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че няма да има пряк път за постигането на по-добра сделка за Великобритания в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това каза той при пристигането си за срещата на европейските лидери в Рига, за да обсъди планирания референдум относно оставането на Острова в рамките на съюза, пише Financial Times.

В знак, че Даунинг стрийт 10 се опитва да промени очакванията, впускайки се в преговори, премиерът призова за търпение и подчерта, че опитите му ще бъдат от полза за ЕС като цяло, а не само за Великобритания.

„Днес ще започна сериозно дискусиите с европейските лидери относно реформирането на ЕС и предоговарянето на отношението на Великобритания с него“, каза Камерън. „Разговорите няма да бъдат лесни. Няма да бъдат бързи. Ще има различни възгледи и много различия. Но като работим заедно и се придържаме към добрия дух, вярвам, че ще намерим решенията.“

Т.нар. „британски въпрос“ не попада в основната програма на срещата в Рига. Въпреки това Камерън ще използва първото си появяване от победата на изборите насам, за да разгласява списъка с желанията си за реформи сред европейските лидери. Мерките включват намаляване на бюрокрацията, подобряване на конкурентоспособността и намаляване на ползите за мигрантите.

Обратната връзка ще бъде изключително важна, за да се разбере дали ще може референдумът да се проведе по-рано от края на 2017 г. - крайният срок, който Камерън постави. Британският премиер иска да проведе вота по-рано, ако е възможно, особено като се има предвид нежеланието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд референдумът да съвпада с техните предизборни кампании през 2017 г.

Някои политици и анализатори призоваха Камерън да не бърза, ако скоростта е за сметка на важни реформи, чието изпълнение ще изисква повече време за системата на ЕС.

Запитан относно „британския въпрос“, Оланд отговори: „Не е за тази вечер.“

Други лидери са по-отворени към разговор с Камерън. Например, премиерът на Естония Таави Ройвас коментира, че не е склонен да отменя основните свободи на ЕС, измежду които свободното движение на хора и труд, но оставя открита възможността за промени в Договора за ЕС, ако това се окаже нужно.

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит се надява, че ще бъде възможно „намирането на добро решение за Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още