IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър обещава орязване на разходите и повишаване на данъците до края на 2018 г.

Ограниченията върху банковите операции бяха удължени с 3 дни, служителите в банковия сектор на острова се готвят за стачка и протест

16:50 | 04.04.13 г. 3
Кипър обещава орязване на разходите и повишаване на данъците до края на 2018 г.

Кипърското правителство обеща до края на 2018 г. да свива разходите и да повишава данъците, като общите мерки трябва да помогнат за годишни икономии на стойност над 10% от брутния вътрешен продукт, за да бъдат постигнати съгласуваните с международните кредитори целеви бюджетни показатели. Информацията съобщава американският вестник Wall Street Journal, като се позовава на проекта на документ, съгласуван между двете страни.

За 2012 г. стойността на БВП на Кипър е 17 млрд. евро.

Като допълнителни мерки могат да бъдат използвани повишаването на пенсионната възраст в служителите в държавния и частния сектор, орязване на великденските бонуси за пенсионерите, свиване на разходите за здравеопазване, както и приватизацията на държавни активи, благодарение на което държавата може да набере до 1,4 млрд. евро, отбелязва изданието.

Освен това правителството възнамерява да намали броя на пътуванията на високопоставените чиновници в първа класа на самолетите и да опрости процеса на изземване на жилища от клиенти с високи задължения в полза на банките в страната.

Във вторник кипърските власти обявиха, че са постигнали окончателно споразумение с Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, което предвижда отпускането на 10 млрд. евро спасителна помощ на островната държава в замяна на прилагането на програма от икономически мерки за достигане на бюджетен излишък през 2018 г.

В сряда генералният директор на МВФ Кристин Лагард съобщи, че ръководената от нея институция е готова да отпусне на Кипър кредит от около 1 млрд. евро под формата на 891 млн. специални права на тираж за срок от 3 години. Останалите 90% от спасителната помощ трябва да бъдат одобрени от правителството на държавите от еврозоната.

Междувременно Кипър удължи с 3 дни ограниченията върху банковите операции, които бяха въведени през миналата седмица, съобщи РИА Новости. Указът в този смисъл е подписан вчера и е публикуван днес на официалния уебсайт на информационната служба на министерството на финансите.

Като причини за удължаването на ограниченията се посочват „липсата на значителни ликвидни обеми и сериозният риск от отлив от депозитите, който води след себе си риск за жизнеността на кредитните институции, а това на свой ред би могло да доведе до нестабилност на финансовата система и да има дестабилизиращи последици за икономиката“, се посочва в съобщението. В него се допълва, че мерките са необходими, за да бъде осигурен общественият ред и сигурността в Кипър.

Банките в страната подновиха работа на 28 март след почти двуседмично прекъсване, но в условията на строг контрол върху движението на капитали. Кипърската централна банка заяви, че възнамерява ежедневно да анализира параметрите на тези ограничения и да се опитва да ги променя според наличните възможности.

В петък, 29 март, властите в страната премахнаха всички ограничения върху вътрешните операции по дебитните и кредитните карти, но удължиха с още 5 дни ограниченията върху останалите банкови операции.

Ограниченията предвиждат забрана за теглене на повече от 300 евро дневно и осребряване на чекове за повече от 9 000 евро месечно. Транзакциите на стойност до 25 000 евро се осъществяват свободно, а тези между 25 000 и 200 000 евро – в срок до 24 часа след решение на специална комисия и при наличието на оправдателни документи.

Плащания по суми над 200 000 евро се осъществяват само с одобрението на регулаторния орган и само при наличие на необходимата ликвидност в централната банка.

Също днес стана ясно, че служителите в кипърския банков сектор ще стачкуват в продължение на 2 часа и ще протестират пред парламента в столицата Никозия срещу предстоящите съкращения на работни места и орязването на заплащането им, предприемани в рамките на изпълнението на условията по спасителния финансов пакет за страната, съобщи AP. Очаква се служители от цялата страна да пристигнат в града, за да вземат участие в демонстрацията.

От профсъюза на заетите в банковия сектор ETYK обявиха, че пенсионните фондове на служителите не са напълно защитени от мерките спрямо големите депозити в двете най-големи кредитни институции в страната, които ще бъдат преструктурирани според условията за отпускане на спасителната финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Кипърските банки доказаха, че освен "лоши кредити" има и "лоши депозити".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
до 20-20 всичко трябва да е готово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Абе я направо от 2020, че е некак си по-закръглено и убедително... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още